sobota, 23 lipca 2016

Jagodowiec bez pieczenia



Pyszne, nie za słodkie ciasto jagodowe przygotowane z serków waniliowych i kremówki z masą śmietanową z dodatkiem białej czekolady

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa jagodowa:
  • 3 szklanki jagód
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 600 g serka waniliowego (4x150 g) 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 łyżek żelatyny 
  • 100 ml gorącej wody
masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • herbatniki (16 szt.)



Przygotowanie:

Żelatynę na masę jagodową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jagody myjemy i blendujemy. W międzyczasie herbatniki układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami serek waniliowy, zmiksowane jagody i wlewamy przestygniętą żelatynę. Masę jagodową wylewamy na herbatniki. W śmietance rozpuszczamy białą czekoladę i żelatynę (masę mieszamy od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch). Zimną masę śmietanową wylewamy na zastygniętą masę jagodową. 


Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Mmm..ależ soczyście i pysznie wygląda, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie. Bardzo lubię masy z białą czekoladą. Dziekuję za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahhhh ten kolor! Uwielbiam jagody :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne i rzeczywiście jest słodkie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie się to Twoje ciacho prezentuje :) tak letnio i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciasto, robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale i pysznie wygląda. Uwilbiam takie desery na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne to ciacho :) Wygląda na bardzo lekkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda soczyście! :) I orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za ciekawe i bardzo smaczne przepisy, dzieci i nie tylko bardzo lubimy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...