Porzeczkowiec bez pieczenia



Kwaskowate od owoców ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli czarnych porzeczek

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa porzeczkowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
dodatkowo:
  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • około 150 g mocno kakaowych herbatników (20 szt.)




Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie porzeczki blendujemy. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone i zmiksowane porzeczki, na koniec wlewamy żelatynę. Herbatniki układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wlewamy masę porzeczkową. 


Na zastygniętej masie układamy porzeczki. 2 galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. 


Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam czarną porzeczkę, od razu nabrałam ochoty na taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam desery bez pieczenia :) dziś u mnie dzień miss fitness wiec się podzielę linkiem do fajnych przepisów :) i batony bez pieczenia <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczny kolor ma to ciacho, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne ciacho :)! Masz fajne pomysły na ciasta i desery :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ! piękne. Mam czarne porzeczki zamrozone.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy czarną porzeczkę można zastąpić czerwoną bądź malinami?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń