wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto makowo - kokosowe



Pyszne makowe ciasto przełożone budyniowym kremem kokosowym idealnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty makowe:
  • 10 białek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem kokosowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
poncz:
  • 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
  • 100 ml przegotowanej wody
dodatkowo:
  • płatki kokosowe




Przygotowanie:

Składniki na ciasto makowe dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Blaty pieczemy około 35 min. do suchego patyczka.


W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Blaty ciasta nasączmy likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy płatkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki.


Smacznego!




29 komentarzy:

  1. to musi być niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałości, właśnie zapisałam. Zrobię to cudo na święta. Dziękuję za przepis. Od wtorku przejdę na dietę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam tylko jedno pytanko . Mak należy zmielic czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda baardzo apetycznie,przepis sobie zapiszę i wypróbuje któregoś dnia

    OdpowiedzUsuń
  6. znam i lubię, a w Twojej wersji prezentuje się bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musę zjeść,muszę to zjeeeść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy moge zrobić ciasto z całości składników i upiec najpierw jeden blat a poźniej drugi? Czy to ciasto wytrzyma ok35 min czekania? Czy lepiej zrobić dwie osobne porcje tj z 5 białek, 50g masła, 0,5szkl cukru itd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. radziłabym zrobić dwa oddzielne ciasta. Chyba, że chcesz to możesz z całości składników upiec jedno ciasto, a później przekroić na dwa blaty. Tylko musisz wtedy pamiętać, że troszkę wydłuży się czas pieczenia. Najlepiej sprawdzać patyczkiem :)

      Usuń
    2. Mam pytanie,mąka pszenna czy ziemniaczana do masy kokosowej?

      Usuń
    3. Dokładnie jaka mąka?

      Usuń
  9. A co zrobić z resztą żółtek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można wykorzystać do czegoś innego, zrobić kruche ciasto albo użyć jako panierka :)

      Usuń
  10. A blaszka jaki wymiar? czy to jest na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary formy podane są nad składnikami :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Właśnie skończyłam robić placek. Poza jedną wpadką z mojej winy gdzie musiałam jedna porcję wyrzucić (zapomnialam dodać masło do ciasta):D placek wyszedł fantastyczny! Polecam!
    PS zrobiłam jednak dwa osobne blaty i na wierzch zamiast płatków kokosowych użyłam migdały;)
    Agnieszka K

    OdpowiedzUsuń
  12. Masło czy margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  13. To ma być prawdziwe masło czy margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  14. Na blaszke o wymiarach 24x34 to zrobić z 1,5 składników czy najlepiej podwoić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki trzeba zwiększyć minimum o 1/3, możesz zrobić też z 1,5 porcji. Jeżeli podwoisz porcję to wydaje mi się, że będzie to za dużo :)

      Usuń
  15. Zrobiłam. Z żółtek zrobiłam adwokata. Ciasto rewelacyjnie pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie upiekłam biszkopty ,ale coś mi nie wyrosły


    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...