środa, 26 kwietnia 2017

Wiosenna sałatka warstwowa z ogórkiem



Znakomita warstwowa sałatka makaronowa z ogórkiem, szynką i kukurydzą z dodatkiem sosu czosnkowego

Składniki:

  • około 1 1/2 szklanki drobnego makaronu, ugotowanego (u mnie gwiazdki)
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 150 g szynki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • mały kubek śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:

Śmietanę mieszamy z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy. Na dno salaterki wykładamy makaron i smarujemy go 1/2 sosu czosnkowego. Następnie do miski dajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki wymieszane z 3 łyżkami szczypiorku. 


Potem wsypujemy pokrojoną szynkę i smarujemy ją resztą sosu. Na wierzch wykładamy odsączoną kukurydzę i posypujemy ją resztą szczypiorku.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Bardzo wiosenna, apetyczna i kusząca sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bogata w składniki odżywcze i witaminy, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co tu dużo mówić pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Salatka wyglada bardzo apetycznie. Jaka szynke najlepiej uzyc do tej salatki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam takiej tradycyjnej wiejskiej szynki wieprzowej

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...