Składniki:
- około 1 i 1/2 szklanki drobnego makaronu, ugotowanego (u mnie gwiazdki)
 - 2 ogórki szklarniowe
 - 1 pęczek szczypiorku
 - 150 g szynki
 - 1 puszka kukurydzy konserwowej
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki majonezu
 - mały kubek śmietany 12%
 - sól i pieprz do smaku
 
Śmietanę mieszamy z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy. Na dno salaterki wykładamy makaron i smarujemy go 1/2 sosu czosnkowego. Następnie do miski dajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki wymieszane z 3 łyżkami szczypiorku.
Potem wsypujemy pokrojoną szynkę i smarujemy ją resztą sosu. Na wierzch wykładamy odsączoną kukurydzę i posypujemy ją resztą szczypiorku.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
grillowa kukurydza ogórki sałatka makaronowa sałatka warstwowa sałatka z makaronem sałatki sos czosnkowy szczypiorek szynka wiosenna sałatka warstwowa wiosenna sałatka warstwowa z ogórkiem
Bardzo apetyczna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenna, apetyczna i kusząca sałatka :)
OdpowiedzUsuńBogata w składniki odżywcze i witaminy, pychotka :)
OdpowiedzUsuńCo tu dużo mówić pyszności:-)
OdpowiedzUsuńSalatka wyglada bardzo apetycznie. Jaka szynke najlepiej uzyc do tej salatki ?
OdpowiedzUsuńja użyłam takiej tradycyjnej wiejskiej szynki wieprzowej
UsuńA czy makaron ryżowy tez może być
OdpowiedzUsuńtak
Usuń