Cukinia po meksykańsku na zimę

Pikantne cukinia w wersji po meksykańsku, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, grilla czy obiadu

Ilość: 5 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 kg cukinii 
  • 1 główka czosnku 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżeczka zmielonej papryczki chilli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 2 pomidory 
  • 250 g cukru 
  • 3/4 szklanki octu 10% 
  • 5 łyżek oleju 



Przygotowanie:

Cukinię myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Cukinię, czosnek, sól, chilli oraz paprykę słodką mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie układamy w słoiki. Następnie pomidora obieramy ze skórki, blendujemy oraz zagotowujemy z cukrem i octem. Zalewamy cukinię i do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

36 komentarzy:

  1. Tak przygotowanej jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wody to nie trzeba do zalewy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zastąpić pomidory koncentratem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym to zalać ? Sam pomidor z octem i cukrem ? A gdzie woda ? Ile jej dodac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewa jest bez wody, proszę uważnie czytać

      Usuń
    2. Serdecznie dziekuje. Odniosłam wrazenie ze zalewy nie starczy . Pozdrawiam i biegnę do kuchni. Cukinia czeka .

      Usuń
  5. Pomidory mieszamy z powstałym sokiem i wkładamy do słoików czy pomidorami zalewamy cukinię w słoikach???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorów nie mieszamy z powstałym sokiem tylko gotujemy je z cukrem i octem, a później zalewamy tym cukinię. Sok który został z cukini jest nie potrzebny.

      Usuń
  6. Ile objętościowo powinno być przetartych pomidorów na te 3/4 szkl octu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Podana ilość cukinia jest po usunięciu gniazd nasiennych czy przed ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozumiem, że do słoików przekładamy samą cukinię bez soku, który puściła i dodajemy zalewę z octu i pomidorów? Nie chcę się pomylić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zalewa ma być gorąca czy wlewamy po ostudzeniu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy tak samo można zrobić kabaczki?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis odważy. Inny niż wszystkie. Zrobiłem dzisiaj, za tydzień..... dwa ocena .
    A, moje dwa pomidory biedronkowate nie dały rady zalać 4 słoiczków 500 ml. Myślę, że dwa malinowe, ale naprawdę duże były by OK.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za inspirację. Wykorzystałam nawet wodę z cukini do gotowania ryżu �� Przepis rewelacyjny! Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam. Superowe !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zalewy jest zdecydowanie za mało.Zrobiłam z 4kg.wyszło mi 5 słoików po 0,75 i nie wystarczyło mi zalewy,do wody z cukinii wolałam trochę wody i uzupełniał słoiki. Przepis jest chyba trochę przekombinowany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie jest wszystko okej, dużo zależy jak ciasno układana była cukinia i jakie pomidory zostały użyte

      Usuń
  15. Cukinia jest smaczna, ale 10 minut gorowania, to trochę za mało było, jest chrupiąca i obawiam się, że się nie utrzyma dłużej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia puści sok i mięknie jak odstawiamy na 2 godziny, nie będzie chrupka. Zawsze pasteryzuję 10 minut i nie mam problemu z utrzymaniem

      Usuń
  16. A co z czosnkiem, który został w soku po cukini?

    OdpowiedzUsuń
  17. Mi wyszło wszystko tak jak w przepisie podano, jest REWELACJA!! POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  18. Niemożliwe jest uzyskanie zalewy z 2 pomidorów dla 2 kg cukini😜 Potwierdzam prze kombinowanie. Ale znające się na rzeczy gospodynie poradzą sobie dolewając sok z cukini.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewa to nie są tylko dwa pomidory, jest jej odpowiednia ilość

      Usuń
  19. Super przepis! Polecam czytać przepis ze zrozumieniem. Cukinię robiłam wielokrotnie i nie miałam problemu z brakiem zalewy.

    OdpowiedzUsuń
  20. sol, pieprz nie jest potrzebny do smaku.?

    OdpowiedzUsuń
  21. przepraszam nie doczytalam.

    OdpowiedzUsuń