wtorek, 4 września 2018

Cukinia po meksykańsku na zimę



Pikantne cukinia w wersji po meksykańsku, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, grilla czy obiadu

Ilość: 5 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 kg cukinii 
  • 1 główka czosnku 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżeczka zmielonej papryczki chilli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 2 pomidory 
  • 250 g cukru 
  • 3/4 szklanki octu 10% 
  • 5 łyżek oleju 




Przygotowanie:

Cukinię myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Cukinię, czosnek, sól, chilli oraz paprykę słodką mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie układamy w słoiki. Następnie pomidora obieramy ze skórki, blendujemy oraz zagotowujemy z cukrem i octem. Zalewamy cukinię i do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.


Smacznego!




3 komentarze: