środa, 28 czerwca 2017

Murzynek z serem budyniowym



Puszysty i wilgotny murzynek z delikatnym serem z dodatkiem budyniu śmietankowego. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
masa serowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy małym strumieniem olej i wodę oraz partiami wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 


Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym i cukrem oraz wykładamy go na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.


Smacznego!



16 komentarzy:

  1. w końcu znalazłam blog, który przedstawia krok po kroku jak upiec ciasto, dobra robota, zrobię na weekendzie, może się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta uwielbiam :) Pyszności :) Proszę o kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie połączyły się obie masy. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyglada pysznia. A jaki wymiar jest blachy do tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiar formy podany jest nad składnikami :D Pozdrawiam!

      Usuń
  5. tak jak wyżej :Wymiary formy: 24x28 cm

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba detaliczna fotorelacja z pieczenia :) Ciacho przeapetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam już te ciasto jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja juz pieklam drugi raz i wyszedl zakalec ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ciasta nie można zbyt długo mieszać lub temperatura piekarnika jest nieodpowiednia :)

      Usuń
  9. Piekłam,wyszedł pyszny! Tyle że nakładałam ser łyżką i gdzieniegdzie bardziej sie ''zanurzył'' w murzynku. Ale bardzo polecam, mój czterolatek czatował bez przerwy przy blaszce :) i tatuś też:-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zakalec też mi wyszedł w jednej z formy: robiłam z podwójnej porcji składników, bo miałam tylko blache 24x40, wiec zrobiłam tą dużą blachę i keksówkę. Nie wiem o co chodzi, ale w blaszce wyszedł super, a w keksówce zakalec??!! To dziwne, bo w jednej jak i w drugiej foremce ciasto wyglądało tak samo.
    Aha, a też taka moja rada: lepiej chyba łyżką nakładać punktowo ser a nie na całą powierzchnię, właśnie po to, żeby ser nie ścisnął zbytnio murzynka i pozwolił mu rosnąć pomiędzy serem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w keksówce mogło być za dużo ciasta, a czas pieczenia za krótki :)

      Usuń
  11. Przepyszne ciasto, upiekłam go pierwszy raz w mojej nowiutkiej kuchence i wyszedł świetnie za pierwszym razem. Oto link, gdzie można kupić taką kuchenkę: https://www.ceneo.pl/176462...

    OdpowiedzUsuń
  12. niestety ale zakalec mi wyszedł :( szkoda bo wygląda super apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...