• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Murzynek z serem budyniowym

Puszysty i wilgotny murzynek z delikatnym serem z dodatkiem budyniu śmietankowego. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
masa serowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy małym strumieniem olej i wodę oraz partiami wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 



Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym i cukrem oraz wykładamy go na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.


Smacznego!



Gabriela Borowiec
21 Comments
ciasta, ciasto murzynek, ciasto murzynek z serem, murzynek, murzynek z serem, murzynek z serem budyniowym, ser z wiaderka
środa, 28 czerwca 2017
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto murzynek ciasto murzynek z serem murzynek murzynek z serem murzynek z serem budyniowym ser z wiaderka Murzynek z serem budyniowym

Polecane przepisy

21 komentarze

  1. Jadwiga28 czerwca 2017 19:56

    w końcu znalazłam blog, który przedstawia krok po kroku jak upiec ciasto, dobra robota, zrobię na weekendzie, może się uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anna S.28 czerwca 2017 20:18

    Takie ciasta uwielbiam :) Pyszności :) Proszę o kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Małgorzata29 czerwca 2017 09:01

    Pięknie połączyły się obie masy. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Aga M29 czerwca 2017 12:50

    wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Basia29 czerwca 2017 15:11

    Ciasto wyglada pysznia. A jaki wymiar jest blachy do tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec29 czerwca 2017 17:37

      wymiar formy podany jest nad składnikami :D Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  6. Anonimowy29 czerwca 2017 17:37

    tak jak wyżej :Wymiary formy: 24x28 cm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Joanna Seta-Pryjomska1 lipca 2017 00:19

    Bardzo mi się podoba detaliczna fotorelacja z pieczenia :) Ciacho przeapetyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. puk puk3 lipca 2017 22:35

    Piekłam już te ciasto jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Anonimowy5 lipca 2017 20:36

    Ja juz pieklam drugi raz i wyszedl zakalec ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec5 lipca 2017 21:03

      wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ciasta nie można zbyt długo mieszać lub temperatura piekarnika jest nieodpowiednia :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  10. Anonimowy5 lipca 2017 21:04

    Piekłam,wyszedł pyszny! Tyle że nakładałam ser łyżką i gdzieniegdzie bardziej sie ''zanurzył'' w murzynku. Ale bardzo polecam, mój czterolatek czatował bez przerwy przy blaszce :) i tatuś też:-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy5 lipca 2017 21:11

    Zakalec też mi wyszedł w jednej z formy: robiłam z podwójnej porcji składników, bo miałam tylko blache 24x40, wiec zrobiłam tą dużą blachę i keksówkę. Nie wiem o co chodzi, ale w blaszce wyszedł super, a w keksówce zakalec??!! To dziwne, bo w jednej jak i w drugiej foremce ciasto wyglądało tak samo.
    Aha, a też taka moja rada: lepiej chyba łyżką nakładać punktowo ser a nie na całą powierzchnię, właśnie po to, żeby ser nie ścisnął zbytnio murzynka i pozwolił mu rosnąć pomiędzy serem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec6 lipca 2017 08:38

      w keksówce mogło być za dużo ciasta, a czas pieczenia za krótki :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  12. Anonimowy7 lipca 2017 20:09

    Przepyszne ciasto, upiekłam go pierwszy raz w mojej nowiutkiej kuchence i wyszedł świetnie za pierwszym razem. Oto link, gdzie można kupić taką kuchenkę: https://www.ceneo.pl/176462...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Natalia Klepacz9 lipca 2017 20:19

    niestety ale zakalec mi wyszedł :( szkoda bo wygląda super apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy18 listopada 2017 14:50

    Fantastyczne ciasto ! - szybkie , banalnie łatwe i nie drogie ... Dziewczyny myślę że jeśli będziecie trzymać się tych zasad to unikniecie zakalca .Po pierwsze - składniki w temp. pokojowej , po drugie ja masę czekoladową na początku ubijam mikserem ale kiedy jest etap dodawania składników suchych - robię to delikatnie szpatułką , po trzecie - masę serową ubijamy bardzooooo krótko ( Jak to przy sernikach ) , byle składniki się połączyły . Inaczej ser pójdzie w górę,a potem brzydko opadnie.

    Monika R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Anonimowy13 stycznia 2018 17:25

    Ciasto super szybko się robi i ja dodałam 1kg sera z wiaderka + 2xbudyń + 1/2 szkl. Cukrru spokojnie wystarczy.Pieklam około 50minut w 180 stopniach z termoobiegiem.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Anonimowy1 marca 2018 23:37

    Niestety okropny zakalec mi wyszedł, oklapł prawie od razu... nie wiem czemu, składniki były w temp. pokojowej,blacha pod wymiar...cóż, szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Anonimowy17 marca 2018 11:55

    Nie polecam. Wyszedł zakalec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Anonimowy27 marca 2018 18:32

    Piekłam dzis super ciasto ��������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Bułki z pieczarkami i kiełbasą
  • thumbnails
    Ciasto bez pieczenia w 10 minut
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria