Puszysty i wilgotny murzynek z delikatnym serem z dodatkiem budyniu śmietankowego. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
masa serowa:
- 500 g sera z wiaderka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy małym strumieniem olej i wodę oraz partiami wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym i cukrem oraz wykładamy go na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.