niedziela, 8 października 2017

Kurczak po meksykańsku



Podudzia z kurczaka pieczone w pomidorach z cebulą, papryką i czerwoną fasolą. Znakomity sposób na jednogarnkowe na danie obiadowe

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 2 cebule 
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • pomidory z puszki
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i solimy do smaku. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i wykładamy na kurczaka. 


Fasolę odcedzamy, płuczemy i wysypujemy na mięso z warzywami. Pomidory z puszki blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Takie dania to coś dla mnie :) Bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super smaczny i prosty, polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...