Łabędzi puch

Lekkie i puszyste ciasto przekładane masą kokosową z dodatkiem kajzerek i dżemem porzeczkowym, znakomicie sprawdzi się na specjalne okazje

Wymiary formy: 25x40 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
masa:
  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
posypka kokosowa:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
poncz do nasączania:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki (460 g)



Przygotowanie:

Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Następnie wrzucamy po jednym żółtku oraz stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. 




Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Bułki rozgniatamy widelcem, wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy masę kokosowo - bułkową, gotujemy około 5 min. oraz odstawiamy do wystygnięcia (co jakiś czas masę mieszamy). Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch i partiami łyżką dodajemy budyń kokosowo - bułkowy. Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy.



Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałą masą. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostygniętą posypką kokosową posypujemy ciasto i lekko dociskamy do masy.



Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

47 komentarzy:

  1. ooo ja Cie, ślinotok

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale puchate!śliczne i apetyczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaaaardzo dobre.Często je robię. Biszkopt piekę jeden i przekrawam na 2 blaty. Nie nasączam ponczem , od razu przekładam gorącą masą budyniową . Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułka kajzerki. Czytam i nie do końca wierzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie, dodajemy bułkę kajzerkę, na której gotujemy budyń. Bułki nie są wyczuwalne w smaku :)

      Usuń
  5. Tak, bo wiórki kokosowe nadają smak ��

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę w końcu zrobić ,to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie to wygląda, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wyglada i smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto to coś w sam raz dla mnie. Uwielbiam kokos. Właśnie sobie zapisałam przepis do zeszytu. Wykonam go na niedziele

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bułki mają być świeże czy mogą być suszone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dałam świeże, ale mogą być też czerstwe :)

      Usuń
  11. Czy ktoś robił to ciasto z innym dżemem?i jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć innego kremu, ale polecam dodać jakiś kwaśny np. z wiśni :)

      Usuń
    2. Tak# ja robiłam z dżemem z aronii i z czarnego bzu

      Usuń
  12. Czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak jak w przepisie, nie dodajemy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na blachę o jakich wymiarach jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak nasaczyc biszkopt? Jestem osobą początkująca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mieszasz wodę z sokiem z cytryny i tą mieszanką delikatnie polewasz za pomocą łyżeczki biszkopt

      Usuń
    2. Ja dodalam troche malibu do ponczu placek wyglada rewelacyjnie troszke wysoki poniewaz wzielam blache 30 ×25 zobaczymy jutro jak będzie smakować

      Usuń
  16. Czyli składniki dzielimy na dwa na biszkopt. Na blache kładziemy papier do piecz

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam wczoraj to ciacho ale... Krem z tych bułek wyszedł mi jakiś lejacy się :/ musiałam "po swojemu" go ratować.. Robiłam jak w przepisie. Co mogło być powodem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo mleka mozna dluzej pogotować az masa zacznie tezec

      Usuń
  18. Czy można te wszystkie składniki na biszkopt zrobic razem i rozlac na dwie blaszki o tych samych wymiarach

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy,można kajzerki zamienić na mąkę i zrobić budyń

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale wtedy będzie to zwykła masa budyniowa bez charakterystycznego smaku :)

      Usuń
  20. A czy krem nie wyjdzie za rzadki z krajzerkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, kajzerka robi tutaj za substancję wiążącą :)

      Usuń
  21. W moim przepisie napisane jest aby wiórki z masłem i cukrem zesmażyć na patelni, wtedy nabierają brązowego koloru. Poza tym biszkoptu nie nasączam A przekładam gorącym kremem

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto jest obłędne. A najlepsze na następny dzień ��

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam.Jest pyszne.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam ale czy do posypki to nie za dużo cukru wg przepisu chrupie w zębach jak nic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież masło z cukrem jest rozpuszczone to jak może chrupać, coś nie tak zrobiłeś z tą posypką

      Usuń
  25. Biszkopt super a wierzch to moze 3 łyżeczki cukru na 1 łyżkę nasła

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie nijakie to ciasto.Szkoda 10 jajek.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto jak sama jego nazwa mówi jest bardzo puszyste, delikatne i naprawdę bardzo smaczne. Nie jest słodkie - jest idealne!!! Polecam 👍

    OdpowiedzUsuń