sobota, 27 stycznia 2018

Schab pieczony w ketchupie i majonezie



Proste w przygotowaniu soczyste i kruche plastry schabu pieczone w sosie ketchupowo - majonezowym z dodatkiem cebuli i czosnku

Składniki:

  • około 1 1/2 kg schabu
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 łyżek ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki majonezu




Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy ketchup, majonez, cebulę i czosnek. Powstałą marynatą nacieramy plastry. Mięso powinno być całe pokryte sosem ketchupowo - majonezowym. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostałą marynatę wykładamy na mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Plastry schabu pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. 


Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Jadłam, pyszne, polecam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetytu sobie narobiłem ;O

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na niedzielny obiad. Goście zachwyceni. Ja również!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny, kruchutki schab w aromatycznym, lekko słodkawym sosie-robiłam już kilka razy i wszyscy zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń