środa, 22 sierpnia 2018

Szarlotka z przepisu babci



Szarlotka według starego przepisu babci na kruchym cieście, znakomicie sprawdzi się do kawy i herbaty

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:


  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 200 g masła 
  • 3/4 kg mąki 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1 garść rodzynek
pianka:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy




Przygotowanie:

Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, dodajemy masło, żółtka i śmietanę. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i formujemy 2 kule. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się też wyłożyć boki formy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 15 min. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Potem dodajemy rodzynki, pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Jak masa będzie szklista wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na jabłka oraz na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. 


Szarlotkę pieczemy około godziny w temp. 170 st., aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Wygląda jak u mojej babci i na pewno jest przepyszna :)
    zapraszam do mnie ;) maja-wierzbicka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porcja mąki moim zdaniem jest zbyt duża.....z takich proporcji nie bardzo idzie ciasto kruche zagnieść !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilosc mąki jest podana idealnie. Zr
      Zrobilam szarlotke wedlug przepisy i jest idealna

      Usuń
  4. Poproszę o dokladniejszy przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam wczoraj to ciasto z tych proporcji i według mnie mąki jest zbyt dużo albo na tą ilość mąki powinno być więcej masła,margaryny ! Wymieszałam wszystkie składniki jak w przepisie i to było co najwyżej ciasto na kruszonkę (tzn nie szło zlepić to w całość)

      Usuń
    2. jeżeli jest problem z zagnieceniem ciasta to wystarczy dodać więcej śmietany :)

      Usuń
  5. A pani piekła to ciasto? I tam jest kostka masła, 4 żółtka, 3/4kg mąki,2 łyżki śmietany, cukier !to ja nie wiem dlaczego mi to nie chciało wyjść? (Ja tam dodałam jeszcze 2 żółtka następne pół kostki masła,Trochę śmietany no i na końcu dałam jeszcze oleju bo trzymać mi się nie chciało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodaję przepisów, które nie są przeze mnie zrobione, jak widać na zdjęciach ciasto wyszło i nie miałam żadnego problemu z zagnieceniem ciasta :)

      Usuń