czwartek, 9 listopada 2017

Sernik gotowany w 20 minut



Ekspresowy sernik gotowany na herbatnikach, znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a smakuje wyśmienicie

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

sernik:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 200 g masła
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka mleka w proszku
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników



Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka oraz mieszamy na jednolitą konsystencję. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki, wykładamy połowę gorącej masy serowej oraz przykrywamy drugą warstwę ciastek. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao i mleko w proszku oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



118 komentarzy:

  1. to się nazywa pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda bardzo smakowicie. Na pewno skorzystam. Dzięki. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Czy jajka ukręcamy najpierw na płynną masę zanim wlejemy do sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, mieszamy razem z serem i rozpuszczonym masłem :)

      Usuń
    2. Polewa bardzo tłusta,ja daję 1 łyżkę masła 4 łyżki cukru, 4 łyżki kakao i 4-5 łyżek wody,zagotuję i gotowe. Polewa super

      Usuń
    3. Przyznam, że polewa mi nie odpowiada, zamiast polewy robię lukier z alkoholem :)

      Usuń
  3. Skopiowałam przepis i spróbuję wykonać. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno mi wyjdzie? jest to sprawdzony przepis? wygląda wyjątkowo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyjdzie, ciasto jest proste do zrobienia :)

      Usuń
    2. Wyjsc wyjdzie napewno ;) mi akurat zeszło sie trochę dłużej jak 20minut ale warto ;)

      Usuń
  5. Na jaką wielkość blachy podane są składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A juz wiem, nie zauważyłam wcześniej

      Usuń
  6. Czy budyń z cukrem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki bardzo lubię, a gotowany to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda, mam pytanie cze nie wystarczą same żółtka, muszą być całe jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Calkiem jak moja kolezanka dasz jej przepis a ta zmienia po swojemu to po co ci ten przepis ?Piecz z glowy

      Usuń
    2. ja robię z całymi jajkami, z samymi żółtkami nie próbowałam :)

      Usuń
  9. Ja już dawno tak robię ale piekę biszkopt i kroję na połowę , całą masę leję między biszkopty.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dziś zrobiłam i moge potwierdzić,ze jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jajka się ścieły.Co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło powinno być ciepłe, nie gorące :)

      Usuń
  12. Właśnie skończyłam robić serniczek. Wyszedł rewelacyjnie. Polecam i dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie masło oryginalne,czy może być roślinne

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy mogę użyć sera Mój ulubiony czy będzie za tłusty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że powinien się sprawdzić, bo to jest ser kanapkowo- sernikowy :)

      Usuń
  15. Pysznie wygląda, mam ochotę wypróbować przepis. A jakby dać więcej warstw herbatników? Czy to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń
  16. Serniczek wyszedł pyszniutki .Super przepis.dziękuje i polecam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mozna dac ser twarogowy zwykly czy musi byc w wiaderku?




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być twarogowy, trzeba go zmielić, najlepiej 3 razy, pozdrawiam

      Usuń
    2. Budyń na 0.5 l czy 3/4 l

      Usuń
  18. Jak stwierdzić czy masa jest już wystarczająco gęsta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w masie nie czuć mąki, a jak się przestanie na kilka sekund mieszać to widać, że się gotuje :)

      Usuń
  19. Ciasto pyszne :-) Polecam wszystkim ten przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam serek w wiaderka ale o smaku waniliowym , będzie dobre czy lepiej naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie sernik waniliowy, tylko zastanów się czy nie dać mniej cukru, bo pewnie ten serek jest słodki :)

      Usuń
  21. Czy te 3 budynek to w tych 200 ml mleka czy tak jak na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mieszamy w 200 ml mleka tak jak w przepisie wyżej :)

      Usuń
  22. Czym ewentualnie można zastąpić mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam naprawdę jest szybkie. Z tym że moje się rozwala przy krojeniu��Wszystko robione według przepisu nie wiem co takiego źle mi wyszło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymałaś w lodówce?, ciasto musi zastygnąć. Może za krótko gotowany był budyń :)

      Usuń
  24. Biorę się do roboty ����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dzisiaj próbuje, biszkopt już upieczony się studzi ��

      Usuń
  25. Zrobione niestety mąż nie wytrzymał i zjadł już po 6 godzinach w lodówce ale i tak było pyszne😉 dziś druga blacha będzie a ten przepis na stałe zagości w naszym domu 👍

    OdpowiedzUsuń
  26. Skoro niektórzy robią na biszkopcie, to myślę że gotowe biszkopty też się nadadzą��

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy może być ser biały śmietankowy w kostkach

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziękuję za przepis, rzeczywiście szybko się robi a masa choć gorąca to przepyszna. Studzi się na jutro, rodzinka nie może się doczekać☺Ja też.

    OdpowiedzUsuń
  29. Robiłam dwa razy. Sernik jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  30. koleżanka robiła potwierdzam przepyszny przyniosła do pracy wszyscy zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo dobry, ale masa wyszła mi trochę zbita. Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ciężko mi stwierdzić dlaczego masa wyszła zbita, może zależy to od sera jaki Pani użyła :)

      Usuń
    2. Użyłam twarogu sernikowego President.

      Usuń
  32. Użyłam twarogu President.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam z twarogu z wiaderka President i wyszedł idealny

      Usuń
  33. Czemu cukier nie chce się rozpuścić w maśle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to zależy od cukru :) ale nie martw się podczas gotowania się rozpuści :)

      Usuń
  34. jaka błyszcząca polewa :) pyszny serniki !

    OdpowiedzUsuń
  35. Sernik wygląda pysznie! Polewa rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  36. U mnie wszystkim smakowało. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  37. W jakiej kolejności wrzucamy składniki na polewę?

    OdpowiedzUsuń
  38. Mam pytania.. czy ktoś próbował z gotową polewą czekoladową? Ostatnio znalazłam cukier do ciast smakowy ze skórką pomarańczy, myślą Panie że użycie go to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może Pani użyć gotowej polewy, ja jednak wolę robić sama, bo gotowa podczas krojenia jest twarda i się kruszy :) jeżeli użyje Pani cukier z pomarańczą, to sernik będzie miał pomarańczowy aromat i posmak :)

      Usuń
  39. Chyba za krótko gotowałam masę, zaczęła się przypalać od spodu mimo że gotowane było na najmniejszym ogniu.. Zgęstniała ale nie gotowała się po całości. Włączyłam kiedy pojawiły się grudki, zdjęłam z palnika i robiłam grudki mikserem niestety po wyłożenie na herbatniki i wystawieniu do lodówki po paru godzinach nic się nie dzieje.. masa nie zastga. Czy da się to jakoś uratować???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe ze masa była za krótko gotowana i nie zgęstniała dobrze. Masę podczas gotowania należy cały czas mieszać. Jeżeli zaczęła się przypalać i zaczęły pojawiać się grudki, trzeba było ściągnąć masę na chwilę z palnika, energicznie mieszać łyżką i ponownie wstawić na palnik. Użycie miksera mogło spowodować, że przebiła Pani masę i zaczęła podchodzić wodą. Może Pani spróbować dodać do masy żelatynę, ale wtedy konieczne będzie rozebranie ciasta, więc nie wiem czy to jest opłacalne i nie lepiej zjeść ciasto łyżką :)

      Usuń
  40. Mam 12 lat i udało mi się samemu zrobić, kiedyś robiłem z babcią a teraz ja sam PYCHA POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  41. Robiłam to ciasto w miniony wekend.Wszystko wychodzi idealnie,przepis godny polecenia,sernik super,dodałam od siebie rodzynki i zapach pomarańczowy.Wszystko co sie doda to kwestia gustu ale najważniejsze że sernik bardzo dobrze się zastyga,potem dobrze kroi i super smakuje-rozpływa się w buzi.Był to mój tzw.próbny wytwór,główny debiut nastąpi na Święta

    OdpowiedzUsuń
  42. jaki ser Pani używa do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser z wiaderka kupiony w Kauflandzie w opakowaniu z niebieskimi nadrukami :) ale jaki dokładnie nie pamiętam :)

      Usuń
    2. dziękuję :) i jeszcze jedno pytanie...czy twaróg należy gotować w specjalnym garnku z grubym dnem? Pytam bo miałam problem z gotowaniem gęstych mas, przypalają mi się jeśli muszę długo gotować :( Ile czasu tak mniej więcej Pani gotuje

      Usuń
    3. najlepiej gotować w garnku z podwójnym dnem, wtedy masa się nie przypala i trzeba pamiętać, aby masę mieszać. Masę gotuję, aż nie jest wyczuwalny smak mąki, a gdy przestanę mieszać to widać, że się gotuje :)

      Usuń
  43. Rewelacja. Mega proste i bardzo pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Może być margaryna Kasia?

    OdpowiedzUsuń
  45. Teoretycznie wszystko wyszło idealnie masa wygląd itp ale smak... w ogóle nie słodki, trochę kwaśny:( Czy ser w wiaderko powinien być słodki? Dałam też budynie bez cukru. Szklanka cukru wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik nie jest za słodki, ale kwaśny nie powinien być. Czy aby ser był świeży?

      Usuń
  46. Zrobiłam. Niestety, szału nie ma. Rodziny na kolana też nie powalił. Wyjątkowo, jak na sernik , nie schodził. Pozostaję przy tradycyjnym. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Rewelacja.Mokemu mężowi smakował lepiej niż tradycyjny.Dzisiaj robię po raz drugi. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  48. Koniecznie muszę wypróbować przepis. Nigdy nie robiłam takiego sernika. Czy on jest choć trochę zbliżony w smaku do normalnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest podobny do sernika, ale ma bardziej budyniowy smak :)

      Usuń
  49. Witam,co mogę dodać (czy mogę pomocą?)jak nie mam mleka w proszku?☺

    OdpowiedzUsuń
  50. no i ja chętnie wypróbuję jutro, bo dziś nie mam ciastek ,dam znać ,czy wyszedł tak jak na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  51. Czy to normalne ze ta polewa czekoladow wyszła taka zbita czy powinna być leżącą ? w sumie mogla bym ją wziąć w rękę i ulepić kulkę wiec nie wiem czy powinnam ją rozsmarować na ciescie w takiej postaci po i to się jakoś "przegryzie" w lodowce czy cos po prostu zrobiłam nie tak ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polewa powinna być lejąca, dolej więcej mleka :)

      Usuń
  52. Jak rozpuścić masło z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
  53. czy zamiast sera z wiaderka może być mascarpone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z mascarpone nie próbowała, lepiej użyć ser biały i go zmielić :)

      Usuń
    2. Dziś zrobilam, pyszne! Zrobiłam z dwoma warstwami herbatników i mniejszą ilością cukru.

      Usuń
  54. Zrobiłam,ciasto pyszne ale ta pierwsza warstwa herbatników na spodzie zrobiła sie " ciapowata". Może za szybko wlałam masę serowa i była za gorąca???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zależy od użytych herbatników, niektóre tak reagują jak masa jest za ciepła :)

      Usuń
  55. a jaki ma byc ser z wiaderka
    moze byc ten wiaderku do serników niebieski z biedronki

    OdpowiedzUsuń
  56. Zrobiłam z serka waniliowego dałam mniej cukru 3/4szkl i kakaowe herbatniki wyszedł super dziękuje za przepis POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  57. Czy zamiast masła można dać Kasie ?

    OdpowiedzUsuń
  58. Po komentarzach o przypalaniu zrobiłam w kąpieli wodnej i wszystko git :) wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  59. Ile musi być w lodówce musi być całą noc?za mało herbatnikow kupiłam a muszę na 13 jutro mieć gotowe. Już je robiłam jest pyszne ale wtedy było w lodówce całą noc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć ile, ale pewnie kilka godzin 2-4 może wystarczy :)

      Usuń
  60. Szkoda, że nie ma opcji drukowania przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  61. Po gotowaniu masa była mocno gęsta, kiedy wylewalam ja na herbatniki.Niestety, po schlodzeniu i paru godzinach w lodówce, stala sie całkiem plynna, rozlewala się...klapa całkowita. Zachodze w głowę, o co mogło chodzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser z wiaderka musi być dobrej jakości i nie może być rzadki, a masa musi się widocznie gotować.

      Usuń
  62. Robiłam kilka dni temu. Proponuję dodać do budyni łyżkę mąki ziemniaczanej, ponieważ masa za bardzo nie zgęstniała w lodówce. Ogólnie jak na te składniki to lepiej upiec prawdziwy sernik bo szału nie było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli budyń się gotował i nie był za szybko wyłączony to zgęstnieje. Obawiam się, że dodanie mąki ziemniaczanej spowoduje, że powstanie kluch :)

      Usuń