czwartek, 12 kwietnia 2018

Trociniak



Wiosenne ciasto trociniak to delikatny biszkopt przełożony masą budyniową, galaretką z jabłkami i posypką kokosową. Ciasto idealnie sprawdzi się na komunię i inne uroczystości, a także do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
masa jabłkowa:
  • 600 ml wrzątku
  • 3 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 jabłek
masa śmietankowa:
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka cukru pudru
posypka kokosowa:
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki cukru




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i mąką. Mieszaninę wlewamy do wrzącego mleka i mieszając zagotowujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy zimny budyń. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku i mieszamy z tężejącą galaretką. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, a następnie rozprowadzamy tężejącą masę jabłkową. Pozostawiamy do zastygnięcia. 


Śmietankę 12% mieszamy z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i cukrem pudrem. Tężejącą masę śmietankową wykładamy na masę jabłkową. Masło rozpuszczamy z cukrem i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Przestygniętą posypkę kokosową wykładamy na masę śmietankową. Masa musi być na tyle stężała, aby wiórki się przykleiły. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...