Kruche babeczki z delikatnym kremem z białej czekolady z dodatkim pachnących malin prosto z ogródka
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- świeże maliny
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier puder i żółtko siekamy nożem, następnie zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość 5 mm, wycinamy kółka o średnicy naszych foremek, oraz wylepiamy foremki ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st i pieczemy babeczki około 15 minut tak do zarumienienia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanki ubijamy na sztywno. Do ubitej smietanki przekładamy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Masą napełniamy ostygnięte babeczki oraz dekorujemy malinami.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
niedziela, 4 sierpnia 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!