Pyszny i aromatyczny syrop z dużą zawartością witaminy C. Idealny na długie i chłodne wieczory
Syrop z pigwy i pigwowca wykonuje się w ten sam sposób. W moim przypadku jest to ten drugi owoc, gdyż pigwa jest jeszcze niedojrzała.
Składniki:
Przygotowanie:
Umyte owoce pigwowca kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Następnie wkładamy warstwę owoców do wyparzonych wcześniej słoików i przysypujemy cukrem. Czynność powtarzamy do zapełnienia słoików (z 1kg pigwowca powinno się otrzymać 2 litrowe weki). Potem zakręcamy słoje, odstawiamy w chłodne miejsce i od czasu do czasu potrząsamy nimi. Po około 2-3 dniach sok z owoców zapełni słoiki i wówczas możemy go przechowywać w lodówce. Jest doskonałym dodatkiem do wody lub herbaty zamiast cytryny.
Smacznego!
Krzewy pigwowca i pigwy przepięknie kwitną na wiosnę i wydają aromatyczne owoce. Poniżej zdjęcia z mojej działki:
pigwowiec
pigwa
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!