Tort serowo - miodowy

Tort serowo-miodowy to smaczne miodowe blaty przełożone masą serową. Moja Mama jest mistrzynią w jego przygotowaniu, u nas obowiązkowo wśród świątecznych wypieków

Wymiary formy: 36x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka sody
  • 50 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu + 3 łyżki miodu
masa serowa:
  • 1,60 kg sera białego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1 jajko;
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
  • polewa czekoladowa



Przygotowanie:

ciasto:

Margarynę rozpuszczamy z 3 łyżkami miodu. Mąkę mieszamy ze: śmietaną, cukrem, jajkami, miodem, soda i rozpuszczoną margaryną. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto, następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę oraz pieczemy w 220 stopniach do ładnego zarumienienia.



masa serowa:

Ser przepuszczamy przez maszynkę. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, stopniowo dodajemy ser i razem ucieramy. Przekładamy przygotowaną masę do garnka i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy Mąkę ziemniaczaną i budyń rozpuszczony z mlekiem. Placki smarujemy gorącym serem oraz na górze rozprowadzamy polewę czekoladową.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. wygląda ciekawie, średnio skomplikowany autor nie pisze nic o smaku ale pewnie był dobry skoro jest fotogenicznie rozkrajany, ciekawe połączenie twarogu z budyniem daje delikatny smak i nowość w technologii cukierniczej. Aż się chce oblizać monitor, będę tu częściej zaglądał. Kazik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w całej rozciągłości, ciacho wygląda baaardzo kusząco!!
      To ja zapraszam na równie smaczne ciacho kakaowe pieczone bez mąki, z bitą i owocami:-)
      http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
      Pozdrawiam wiosennie

      Usuń
  2. super ciasto robiłam!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto. Robiłam takie, ale przekładałam masą grysikową i marmoladą. Muszę wypróbować tą serową masę, bo brzmi smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto na pewno pyszne, ja robię podobny tort z masą z kaszy mannej i powidłami śliwkowymi.Zojka

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Muszę wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę mnie niepokoi gotowanie sera, czy się nie zetnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser na pewno się nie zwarzy tylko powstanie masa budyniowa, ale trzeba pamiętać o częstym mieszaniu masy, aby się nie przypaliła. Ja często robię ten tort i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ser się zwarzył, więc nie musisz się obawiać:)
      pozdrawiam

      Usuń
  7. Jaki ma być ten ser ? Chudy, tłusty czy półtłusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam ser wiejski, taki od chłopa :)
      pozdrawiam

      Usuń
  8. Boziuuuuuniuuuuu no ale jaka świneczka piękna ozdobna i kolorowa biega Ci po tym cieście :D wszystkie ciasta miodownikopodobne są jak dla mnie zayebiste - po prostu miód daje tak specyficzny smaczek, że ciacho robi się wyjątkowe i każe tęsknić za swoim miodkowym smakiem. chętnie wypróbuję przepis ale stanę do niego razem z mamą - to ona wkręciła mnie w ciasta na miodku więc myślę, że dobrze się zabawimy przy wspólnym pieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak już upieczecie to napisz, czy smakowało Tobie i Mamie :) pozdrawiam! :)

      Usuń
  9. Ślinka leci... na pewno wypróbuję ten przepis!
    Ale dzisiaj jeszcze powtórka świątecznej moczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawe połączenie smakowe, muszę zrobić to ciacho ,nie jest skomplikowane ,,,a możne być ser taki śmietankowy gładki,czy musi być typowy twaróg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej taki serek z wiaderka może być, tylko należy dodać więcej budyniu albo mąki ziemniaczanej :)

      Usuń
  11. Może to profanacja ale ja takie placki przekładam dwa razy serem, raz musem jabłkowym

    OdpowiedzUsuń