• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Tort serowo - miodowy

Tort serowo-miodowy to smaczne miodowe blaty przełożone masą serową

Wymiary formy: 36x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka sody
  • 50 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu + 3 łyżki miodu
masa serowa:
  • 1,60 kg sera białego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1 jajko;
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
  • polewa czekoladowa



Przygotowanie:

ciasto:

Margarynę rozpuszczamy z 3 łyżkami miodu. Mąkę mieszamy ze: śmietaną, cukrem, jajkami, miodem, soda i rozpuszczoną margaryną. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto, następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę oraz pieczemy w 220 stopniach do ładnego zarumienienia.



masa serowa:

Ser przepuszczamy przez maszynkę. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, stopniowo dodajemy ser i razem ucieramy. Przekładamy przygotowaną masę do garnka i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy Mąkę ziemniaczaną i budyń rozpuszczony z mlekiem. Placki smarujemy gorącym serem oraz na górze rozprowadzamy polewę czekoladową.

Smacznego!




Obżarciuch
18 Comments
ciasta, masa serowa, miodownik, miodownik z gotowanym serem, miodownik z serem, miód, ser biały, sernik, tort serowo miodowy
środa, 18 września 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta masa serowa miodownik miodownik z gotowanym serem miodownik z serem miód ser biały sernik tort serowo miodowy Tort serowo - miodowy

Polecane przepisy

18 komentarzy:

  1. Anonimowy5 października 2013 16:23

    wygląda ciekawie, średnio skomplikowany autor nie pisze nic o smaku ale pewnie był dobry skoro jest fotogenicznie rozkrajany, ciekawe połączenie twarogu z budyniem daje delikatny smak i nowość w technologii cukierniczej. Aż się chce oblizać monitor, będę tu częściej zaglądał. Kazik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulubione Przepisy Barbary17 kwietnia 2014 08:56

      Zgadzam się w całej rozciągłości, ciacho wygląda baaardzo kusząco!!
      To ja zapraszam na równie smaczne ciacho kakaowe pieczone bez mąki, z bitą i owocami:-)
      http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
      Pozdrawiam wiosennie

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  2. Anonimowy22 października 2013 17:39

    super ciasto robiłam!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Smakołyki i koraliki22 października 2013 21:45

    Fajne ciasto. Robiłam takie, ale przekładałam masą grysikową i marmoladą. Muszę wypróbować tą serową masę, bo brzmi smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy14 listopada 2013 21:58

    Ciasto na pewno pyszne, ja robię podobny tort z masą z kaszy mannej i powidłami śliwkowymi.Zojka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy8 grudnia 2018 10:18

      "mannej" ?:D pierwsze słysze

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  5. Magic Cookies7 grudnia 2013 11:10

    Super pomysł! Muszę wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anonimowy29 stycznia 2014 11:39

    Trochę mnie niepokoi gotowanie sera, czy się nie zetnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec29 stycznia 2014 15:06

      ser na pewno się nie zwarzy tylko powstanie masa budyniowa, ale trzeba pamiętać o częstym mieszaniu masy, aby się nie przypaliła. Ja często robię ten tort i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ser się zwarzył, więc nie musisz się obawiać:)
      pozdrawiam

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anonimowy9 lutego 2014 15:36

    Jaki ma być ten ser ? Chudy, tłusty czy półtłusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec11 lutego 2014 14:49

      Dodałam ser wiejski, taki od chłopa :)
      pozdrawiam

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  8. Mniam Mniam3 czerwca 2014 14:51

    Boziuuuuuniuuuuu no ale jaka świneczka piękna ozdobna i kolorowa biega Ci po tym cieście :D wszystkie ciasta miodownikopodobne są jak dla mnie zayebiste - po prostu miód daje tak specyficzny smaczek, że ciacho robi się wyjątkowe i każe tęsknić za swoim miodkowym smakiem. chętnie wypróbuję przepis ale stanę do niego razem z mamą - to ona wkręciła mnie w ciasta na miodku więc myślę, że dobrze się zabawimy przy wspólnym pieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec3 czerwca 2014 15:14

      jak już upieczecie to napisz, czy smakowało Tobie i Mamie :) pozdrawiam! :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. aspi aspetta3 stycznia 2015 12:15

    Ślinka leci... na pewno wypróbuję ten przepis!
    Ale dzisiaj jeszcze powtórka świątecznej moczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Colorful Kitchen20 lutego 2016 18:44

    wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. kamila hoderna1 kwietnia 2016 08:43

    ciekawe połączenie smakowe, muszę zrobić to ciacho ,nie jest skomplikowane ,,,a możne być ser taki śmietankowy gładki,czy musi być typowy twaróg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec1 kwietnia 2016 19:30

      jak najbardziej taki serek z wiaderka może być, tylko należy dodać więcej budyniu albo mąki ziemniaczanej :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  12. Monika Kano5 grudnia 2016 14:08

    Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Najlepsze kotlety Babci
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria