Tort serowo-miodowy to smaczne miodowe blaty przełożone masą serową
Wymiary formy: 36x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka sody
- 50 g margaryny
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu + 3 łyżki miodu
masa serowa:
- 1,60 kg sera białego
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 kostki margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1 jajko;
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
Margarynę rozpuszczamy z 3 łyżkami miodu. Mąkę mieszamy ze: śmietaną, cukrem, jajkami, miodem, soda i rozpuszczoną margaryną. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto, następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę oraz pieczemy w 220 stopniach do ładnego zarumienienia.
masa serowa:
Ser przepuszczamy przez maszynkę. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, stopniowo dodajemy ser i razem ucieramy. Przekładamy przygotowaną masę do garnka i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy Mąkę ziemniaczaną i budyń rozpuszczony z mlekiem. Placki smarujemy gorącym serem oraz na górze rozprowadzamy polewę czekoladową.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!