Rewelacyjna i pożywna zupa na chłodne dni
Składniki:
- 40 dag mięsa wieprzowego np. żeberek
- 5 lub 6 buraków
- 3 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- 1/4 małej główki kapusty
- 20 dag białej fasoli
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natki pietruszki i selera
Przygotowanie:
Fasolę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Następnego dnia gotujemy ją i solimy. Potem w dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej mięso i przyprawy. W międzyczasie kroimy w paski lub w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i wkładamy do gotującego się wywaru. Dodajemy także poszatkowaną kapustę, starte na grubych oczkach buraki, pokrojone w kostkę ziemniaki, por, czosnek i natki zieleniny. Następnie wyjmujemy z wywaru ugotowane mięso, drobno je kroimy i ponownie je łączymy z pozostałymi składnikami. Pod koniec gotowania barszcz doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny i solą. Zupę zabielamy śmietaną.
Smacznego!
Obżarciuch
środa, 9 października 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!