Ciasto bounty

Szybkie ciasto z mocno kokosową masą i dużą ilością czekolady

Średnica formy: 25 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
masa kokosowa:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 200 g wiórek kokosowych 
  • 200 g masła 
dodatkowo:
  • polewa czekoladowa



Przygotowanie:

Żółtka oddzielone od białek ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dalej ucieramy ciasto na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę oraz dodajemy do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy na formę do pieczenia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 30 min.


W garnku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Potem wsypujemy wiórka kokosowe oraz gotujemy, aż masa zgęstnieje mieszając aby się nie przypaliła. Do gorącej masy dodajemy masło oraz mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Na biszkopt wykładamy zimną masę kokosową i polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce aby dobrze zgęstniało.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. o kurcze, to ciacho naprawdę wygląda ja mój ulubiony batonik, no jeden z ulubionych:-)
    zapraszam Cię do mnie na co nie co:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/
    Pozdrawiam i dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pyszny, sprawdziłam mam wszystkie składniki, idę go zrobić z moim synkiem który tak jak ja chętnie pieczę przepyszne ciasta, Twoje jest rewelacyjne po prostu pycha, mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka !:)
    mniami... uwielbiam kokos.. a w połączeniu z czekoladą.. ahh cudo:)

    Dodaję do ulubionych !:)

    wpadnij do nas !

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie, narobiłaś mi smaka :) Na pewno upiekę! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciacho jest szybkie, smaczne i proste :) minusy: czas oczekiwania na zgęstnienie i schłodzenie masy. Warto też mieć w domu dodatkową paczkę kokosu lub żelatynę, jakby gęstnieć nie chciało :) Ja sobie dodatkowo kawą nasączyłam biszkopt - pychotka !!! :)) Można nasączyć likierek, jeśli ciasta nie jedzą dzieci.
    Proszę o więcej tego typu przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokos uwielbiam, więc wypróbuję przepis na pewno, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja uwielbiam wszystko o smaku kokosa :D Muszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj, ja tez bardzo często robię Bounty. Tylko do masy kokosowej dodaję 3 szklanki mleka i pod koniec gotowania wsypuję budyń waniliowy lub śmietankowy. A biszkopt nasączam (z alkoholem). Pyszne i szybkie ciasto:) Pozdrawiam:)) Agata

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto. Dzięki za przepis:)Cała moja rodzinka zachwycała się tym smakiem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało i zapraszam do wypróbowania innych naszych przepisów :)
      pozdrawiam

      Usuń
  10. A JAKA BLACHA dlaczego zawsze wszędzie jest problem z rozmiarem blachy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest podany wymiar blachy w przepisie :) proszę czytać uważniej, pozdrawiam!

      Usuń
  11. Ciasto smakowite, ale spisob robienia biszkoptu masakryczny, wszystkue skladniki nie chca sie polaczyc w jednolita mase.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie umiesz robić

      Usuń
    2. Mi ciasto wyszło prawie tak śliczne jak na zdj, mysiałaś coś zepsuć bo przepis jest dobry, polecam każdemu!

      Usuń