Galaretka mięsna

Zimne nóżki czyli potrawa, która często gości na naszych stołach

Składniki:
  • 2 nóżki wieprzowe 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 40 dag łopatki lub innego mięsa wieprzowego 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól 
  • sok z cytryny 


Przygotowanie:

Umyte mięso umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (tak, aby mięso było przykryte). Zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, dodajemy warzywa i przyprawy. Wywar gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą. Ugotowane mięso oraz warzywa wyjmujemy, a bulion przecedzamy przez sito. Następnie wystudzone mięso obieramy i kroimy na małe kawałki. Potem na spód salaterek układamy ugotowane krążki marchewki i groszek (jeżeli galaretka ma być na kilka dni to nie dajemy plasterków jajka, gdyż czarnieje). Następnie miseczki wypełniamy do połowy mięsem i całość zalewamy wywarem. Galaretki wstawiamy do lodówki, aby zastygły (ścinają się naturalnie, nie trzeba dodawać żelatyny). Przed podaniem wyjmujemy z salaterek i skrapiamy sokiem z cytryny lub octem. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Mam prawie 40 lat i nigdy nie jadłam nóżek w galarecie, ani też nigdy nie widziałam tego na stole u nikogo gdy byłam w gościach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziwie się,że w tym wieku nie jadła Pani takich pyszności.

      Usuń
    2. To masz czego żałować. Mam dla Ciebie rarytas : trzy nogi wieprzowe , dwie golonki wieprzowe , 1,5-2.0 kg pręgi wołowej (giczy) zamiast suchej piersi i łopatki. Trzy liście laurowe , 6-8 ziaren ziela ang.,trzy marchewki , dwie pietruszki,1 seler, dwie cebule,główka czosnku,sól i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wylej wodę , umyj porządnie garnek i wszystkie mięsiwa i wstaw powtórnie na gaz .Po zagotowaniu gotuj na malutkim ogniu , aby nie wyszła mleczna.Po dwóch godz. gotowania wrzuć jarzyny i gotuj dalej do miękkości. Dopiero na koniec solimy , pieprzymy i po pięciu min. wyciągamy całe mięsiwo.Obierz z kości , pokrój w drobne kawałki , warzywa wyrzuć.Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj razem z mięsem. Do salaterek , misek wrzuć mięso według uwagi , zalej wywarem i wymieszaj.Zostaw do zastygnięcia.Nie musi stygnąć w lodówce , bo samo stężeje. To wszystko . SMACZNEGO

      Usuń
  2. Nie wiesz kobieto co straciłaś

    OdpowiedzUsuń