Zakwas do wielkanocnego żurku

Zakwas to podstawa udanego świątecznego żurku

Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej (6 łyżek) 
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojonego 
  • skórka z jednej kromki razowego chleba 
  • ok. 1 litra przegotowanej, ciepłej wody 



Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do szklanego lub glinianego naczynia, zalewamy wodą i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy czosnek i skórkę razowego chleba (można też dodać odrobinę cukru, ale niekoniecznie). Nastaw przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Po ok. 5 dniach, zakwas będzie miał kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Tak przygotowany zakwas wykorzystujemy do zrobienia świątecznego żurku (gdy część pozostanie można go przelać do butelki i przechowywać w lodówce).

Smacznego!


Zakwas do wielkanocnego żurku po 2 dniach:



Zakwas do wielkanocnego żurku po 5 dniach: 


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Sprobuje, trudne nie jest, moze sie uda hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek na takim zakwasie palce lizać:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejmę wyzwanie i na tegoroczne Święta sama zrobię zakwas. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku zrobię sama! Wg przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy zakwas jest najlepszy :) jak zrobisz daj znać jak poszło :)

      Usuń
  5. U mnie w tym roku żurku nie będzie, planuję rosołek cytrynowy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będziesz miała pyszny żur:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Żurek na domowym zakwasie jest najlepszy....

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale będzie pyszny żurek, dziękuję za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy musi być chleb razowy?wszystko mam tylko chleba brak

    OdpowiedzUsuń
  11. Bez skórki chleba też się zrobi....

    OdpowiedzUsuń