Żurek po staropolsku

Żurek po staropolsku to tradycyjne danie świąteczne, podawane na śniadanie lub obiad wielkanocny

Składniki:
  • 2,5 l wody 
  • 0,5 l zakwasu
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 mały seler 
  • 20 dag wędzonego boczku lub wędzona kość ze schabu 
  • 3 pęta białej kiełbasy 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 mały korzeń chrzanu 
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, pieprz mielony, liść laurowy, majeranek, sól 
dodatkowo:
  • ugotowane jajka 


Przygotowanie:

Boczek wraz z marchewką, pietruszką, selerem oraz przyprawami (poza pieprzem mielonym i majerankiem) gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie wywar przecedzamy, a boczek kroimy w kostkę i wsypujemy z powrotem. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na bardzo małym ogniu około 15 minut po czym ją wyjmujemy. Natomiast do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i świeżo starty chrzan. Wszystko mieszamy i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za rzadki podprawiamy go odrobiną mąki ze śmietaną. Żurek podajemy na gorąco z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami oraz białą kiełbasą.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :D Prawdziwy żurek na zakwasie to dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na domowym zakwasie, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurek na domowym zakwasie z jajeczkiem i białą kiełbaską, mniam.....mniam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Żur to moje ulubione danie. Zawsze czekam na nie z niecierpliwością! Szczególnie lubię taki na zakwasie z dużą ilością chrzanu na wędzonych żeberkach i dodatkiem białej kiełbasy- swoją drogą najlepsza jest od zakładu mięsnego Karol.
    https://zpm-karol.pl/product/kielbasa-biala-parzona-500g-zaklad-miesny-karol/

    OdpowiedzUsuń