Buraczki z cukinią - tak je lubimy, że zimą nie może ich zabraknąć

Buraczki z cukinią robię obowiązkowo co roku, jest to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu zimą. Robię ich dużą ilość, bo nie chcę, aby takich buraczków brakowało, ale zawsze one "schodzą" najszybciej. Polecam Wam wypróbować również przepis na buraczki marynowane w zalewie octowej i sałatkę z buraków i papryki


Ilość: 13 słoików (370 ml)
Składniki:
  • 3 kg buraków czerwonych
  • 2 kg cukinii zielonej
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 13 słoików buraczków z cukinią o pojemności 370 ml. Do przepisu wykorzystałam cukinię zieloną, ale z powodzeniem możecie użyć cukinii żółtej.


Przygotowanie:

Buraki gotujemy do miękkości. Ostygnięte, obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię obieramy, jeżeli ma duże gniazda nasienne to je usuwamy. Następnie cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy ocet, olej, cukier i sól. Całość mieszamy i pozostawiamy na około 2 godz., od czasu do czasu sałatkę mieszamy.


Po tym czasie warzywa razem z powstałym sokiem nakładamy do słoików. Zakręcamy i poddajemy pasteryzacji w wodzie. Do dużego garnka wkładamy słoiki i nalewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy na średnim ogniu przez około 20 min. od momentu zagotowania wody. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe buraczki z cukinią zanosimy do piwnicy lub spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Zawsze robiłam buraki z papryką, ale cukinią też muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam, były bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis....

    OdpowiedzUsuń