Ekspresowe, smaczne i puszyste ciasto z truskawkami
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukry
- 150 g masła
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki (około 500 g)
- cukier puder
Przygotowanie:
Truskawki szypułkujemy, myjemy i osuszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygniecia. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajmy mąkę i masło. Śmietanę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy truskawki (owoce opadną podczas pieczenia i sprawią, że ciasto będzie wilgotne). Nastepnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!