• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto z truskawkami



Ekspresowe, smaczne i puszyste ciasto z truskawkami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukry 
  • 150 g masła 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • truskawki (około 500 g) 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Truskawki szypułkujemy, myjemy i osuszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygniecia. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajmy mąkę i masło. Śmietanę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy truskawki (owoce opadną podczas pieczenia i sprawią, że ciasto będzie wilgotne). Nastepnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

 

Smacznego!



Gabriela Borowiec
6 Comments
ciasta, ciasto z truskawkami, placek z truskawkami, truskawki
czwartek, 5 czerwca 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto z truskawkami placek z truskawkami truskawki Ciasto z truskawkami

Polecane przepisy

6 komentarze

  1. Loona5 czerwca 2014 20:52

    Ciacho wygląda pysznie, ochota na spróbowanie przyszła natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Olka6 czerwca 2014 19:02

    Pysznie wygląda :) zjadłabym kawałeczek albo i dwa....:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. mniam mniam8 czerwca 2014 00:37

    o mamooooo jak to cudownie wygląda!!! :) ślinka cieknie mi po brodzie :D ;) i świetnie wyglądają te truskawki zdobiące każdy kawałek pokrojone w plasterki - kozak pomysł! prosty a taki efekt fajny :)

    pozdro&mniam:)
    ucztawloska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Marzena Szkodzińska8 czerwca 2014 22:31

    Ale pysznie wygląda :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Kasia Cichocka21 czerwca 2014 14:43

    upiekłam; niestety znowu zakalec, jak w każdym cieście ze świeżymi owocami :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec21 czerwca 2014 20:52

      Przyczyną zakalca w cieście ze świeżymi owocami może być poprostu ich za duża ilość, owoce pusciły dużo soku i dlatego ciasto nie wyszło :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria