Ciasto z truskawkami

Ekspresowe, smaczne i puszyste ciasto z truskawkami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 150 g masła 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • truskawki (około 500 g) 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Truskawki szypułkujemy, myjemy i osuszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajmy mąkę i masło. Śmietanę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy.

Przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy truskawki (owoce opadną podczas pieczenia i sprawią, że ciasto będzie wilgotne). Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Ciacho wygląda pysznie, ochota na spróbowanie przyszła natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) zjadłabym kawałeczek albo i dwa....:))

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamooooo jak to cudownie wygląda!!! :) ślinka cieknie mi po brodzie :D ;) i świetnie wyglądają te truskawki zdobiące każdy kawałek pokrojone w plasterki - kozak pomysł! prosty a taki efekt fajny :)

    pozdro&mniam:)
    ucztawloska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam; niestety znowu zakalec, jak w każdym cieście ze świeżymi owocami :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyną zakalca w cieście ze świeżymi owocami może być poprostu ich za duża ilość, owoce pusciły dużo soku i dlatego ciasto nie wyszło :)
      Pozdrawiam!

      Usuń