Błyskawiczne, lekkie i puszyste ciasto z leśnymi jagodami
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mąki
- 1/5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 330 g jogurtu naturalnego
- około 1 szklanka jagód
Przygotowanie:
Jagody myjemy i osuszamy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i bułką tartą, przekładamy masę i układamy jagody. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 40 minut.
Smacznego!
Obżarciuch
poniedziałek, 7 lipca 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!