Ciasto jogurtowe z jagodami

Błyskawiczne, lekkie i puszyste ciasto z leśnymi jagodami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 2 jaja 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1/5 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 330 g jogurtu naturalnego 
  • około 1 szklanka jagód 




Przygotowanie:

Jagody myjemy i osuszamy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i bułką tartą, przekładamy masę i układamy jagody. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 40 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. kolejna juz dzisiaj kusicielka takimi cudownymi ciastami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O takie ciacho musi być pyszne z dodatkiem jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z truskawkami. Pycha! Fantastyczne ciasto, z jagodami też zrobię :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciacho w sam raz do kawki i można wykorzystać każde owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jogurt grecki może być?

    OdpowiedzUsuń