Sernik na zimno z jagodami

Szybki i prosty w wykonaniu torcik, idealny na letnie upały

Średnica formy: 24 cm

Składniki:
  • 6 kubeczków serka homogenizowanego (900 g) waniliowego z pokruszoną laską wanilii lub o innym smaku 
  • 6 łyżeczek żelatyny spożywczej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 duże żółtka 
  • 2 galaretki np leśne owoce lub inne 
  • 1/2 l jagód 




Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej, gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Następnie mikserem ucieramy żółtka z cukrem i stopniowo dodajemy po 1 serku nie przerywając ucierania. Na koniec powoli wlewamy wystudzoną żelatynę i wszystko razem mieszamy. Powstałą masę serową wykładamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, aby zastygła. W międzyczasie przygotowujemy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na zgęstniałą masę kładziemy jagody, a na nie wylewamy lekko gęstniejącą galaretkę. 



Foremkę ponownie wkładamy do lodówki, by galaretka stężała. Spód sernika można wyłożyć biszkoptami, wówczas dajemy mniej serków. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy: