Jeden przepis, a dwa przysmaki. Sok rewelacyjnie pachnie i smakuje, a wydrylowane wiśnie są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów
Ilość: 5 słoików soku (320 ml) oaz 4 słoiki wiśni (320 ml)
Składiki:
Przygotowanie:
Wydrylowane wiśnie wsypujemy do garnka i zasypujemy je połową cukru. Odstawiamy je na ok. 8 godz. w słoneczne miejsce (np. na kuchenny parapet) lub inne ciepłe miejsce, aby rozpuścił się cukier.
Następnie zlewamy powstały sok, chowamy go do lodówki, a wiśnie ponownie zasypujemy pozostałym cukrem. Po ok. 8 godz., gdy znów roztopi się cukier, wlewamy do wiśni odlany sok. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut (uważamy, aby wiśnie się nie rozgotowały). Potem do wyparzonych wcześniej słoiczków przekładamy gorące wiśnie, zalewamy je powstałym syropem. Pozostały gęsty syrop wlewamy do następnych słoików. Szybko zakręcamy je i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia (nie trzeba ich pasteryzować, ale jeżeli ktoś chce to wystarczy pasteryzować ok. 5-10 minut).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!