• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Sok z wiśni

Jeden przepis, a dwa przysmaki. Sok rewelacyjnie pachnie i smakuje, a wydrylowane wiśnie są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów

Ilość: 5 słoików soku (320 ml) oaz 4 słoiki wiśni (320 ml)

Składiki:

  • 2 kg wiśni, 
  • 1,8 kg cukru 


Przygotowanie:

Wydrylowane wiśnie wsypujemy do garnka i zasypujemy je połową cukru. Odstawiamy je na ok. 8 godz. w słoneczne miejsce (np. na kuchenny parapet) lub inne ciepłe miejsce, aby rozpuścił się cukier. 



Następnie zlewamy powstały sok, chowamy go do lodówki, a wiśnie ponownie zasypujemy pozostałym cukrem. Po ok. 8 godz., gdy znów roztopi się cukier, wlewamy do wiśni odlany sok. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut (uważamy, aby wiśnie się nie rozgotowały). Potem do wyparzonych wcześniej słoiczków przekładamy gorące wiśnie, zalewamy je powstałym syropem. Pozostały gęsty syrop wlewamy do następnych słoików. Szybko zakręcamy je i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia (nie trzeba ich pasteryzować, ale jeżeli ktoś chce to wystarczy pasteryzować ok. 5-10 minut).

Smacznego!



Obżarciuch
15 Comments
przetwory, przetwory z wiśni, sok wiśniowy, sok z wiśni, wiśnie
piątek, 25 lipca 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
przetwory przetwory z wiśni sok wiśniowy sok z wiśni wiśnie Sok z wiśni

Polecane przepisy

15 komentarzy:

  1. Dieta moja pasja.25 lipca 2014 21:46

    Piękny kolorek tego soczku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marcela27 lipca 2014 13:09

    Mmmm... Kocham takie soki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska27 lipca 2014 20:03

    Pycha :-) zapraszam na konkurs słoiczkowy do mnie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/07/konkurs-przetwory-na-zime.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Olka29 lipca 2014 12:23

    I dwie,, pieczenie,, za jednym razem :)) tylko to drylowanie wiśni....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy31 lipca 2014 21:00

    Superowo :) Ja też zaczęłam słoiczkowanie :)

    Ala z przepisomania.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Beata, Magazyn Kuchenny8 lipca 2015 19:28

    Wiśnie sa u mnie następne w kolejce do zasłoikowania. Może właśnie sok zrobię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Czucherkowo11 lipca 2015 14:16

    Soczek z wiśni, pycha. Mam już tyle pomysłów na te owoce, a tu co rusz pojawiają się nowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy16 lipca 2015 16:19

    Olbrzymia ilość cukru. To jest cukier skorpiny sokiem wiśniowym.
    Dlatego wystarczy niewielką ilość soku zalać szklanką wody by było słodkie ale bez wartości smakowych wiśni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Elżbieta Mirosława18 lipca 2015 10:07

    To lubię.

    Drylowanie dziś to żaden problem.Drylownice za parę zł w sklepach tzw. za 4 złote

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Krystyna Boner5 lipca 2016 09:21

    Dwa pomysły w jednym wydaniu. Fajny, praktyczny i smaczny... pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Ania S5 lipca 2016 16:25

    Sok z wiśni to jeden z moich ulubionych, ale i tak wolę wiśnie jeść same :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Iwona T.5 lipca 2016 18:03

    Mmm...pycha taki soczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Zuzanna F6 lipca 2016 12:06

    Doskonały pomysł, nic się nie zmarnuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Julianna Bednarczuk6 lipca 2016 15:16

    wisienki lubię! do ciast są w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Ela Dziurkowska6 lipca 2016 18:18

    Cudowny kolorek taki jak kur strażacki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Ciasto Bałwanek
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria