Puszyste ciasto z malutkimi kwaśnymi jabłuszkami sprawia, że po zjedzeniu czujemy się prawie jak w raju
Średnica formy: 22 cm
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- kilka rajskich jabłuszek
- masło i bułka tarta do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Jabłuszka myjem i wydrążamy gniazda nasienne (ja jestem zbyt leniwa i nie wydrążałam gniazd nasiennych). Jajka ucieramy z cukrem na pianę. Cały czas ucierając dodajemy jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem i bułką tartą, układamy wcześniej przygotowane rajskie jabłuszka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 minut.
Obżarciuch
piątek, 17 października 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!