Ciasto Ambasador

Doskonałe ciasto na każdą uroczystość. Efektowne w smaku - ciemna masa z dodatkiem czekolady i rodzynek, a jasna z pokrojonymi galaretkami

Wymiary formy: 36x25 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki (7,5 dag tortowej, 7,5 dag ziemniaczanej)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masy:
  • 1 litr mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki ziemniaczanej
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 kostki masła po 200 g
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 tabliczka czekolady + do ozdobienia 
  • ok. 5 dag rodzynek namoczonych w rumie lub innym alkoholu;
  • 20 dag galaretek różnokolorowych w cukrze lub 2 galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody
  • sok z połowy cytryny



Przygotowanie:

Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier (cały czas ubijamy) i na koniec pozostałe składniki. Przygotowane ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopniach. Gdy biszkopt odstaje od brzegów formy (po ok. 40 minutach) wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, a po 10 minutach wyciągamy go i odstawiamy do wystygnięcia.



W 1/4 l mleka roztrzepujemy jajka i mąki. Pozostałe mleko z cukrami wanilinowymi zagotowujemy i powoli wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę. Wszystko razem mieszamy i ponownie gotujemy, aż powstanie budyń. Odstawiamy do wystygnięcia i przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch. W międzyczasie rozcieramy masła z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Utartą masę dzielimy na dwie części (jedną przekładamy do osobnej miski). Do pierwszej masy dodajemy kakao i startą czekoladę na grubych oczkach tarki. Wszystko jeszcze raz ucieramy i na koniec dodajemy rodzynki. Ciemną masą smarujemy wystudzony biszkopt (możemy nasączyć go alkoholem). Następnie do pozostałej części białej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wsypujemy pokrojone w drobną kostkę galaretki. Wszystko mieszamy i wykładamy na ciemną masę.


Placek ozdabiamy startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Mniam ale pysznie się prezentuje, zjadłabym kawałeczek teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto! Znałam je, ale jeszcze nie jadłam :) Ciekawa jestem smaku, ale na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał!!! Niesamowicie apetyczne ciacho!!! Zabieram przepis i kawałek ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę bardzo, coś dla mnie – dużo i słodko – kiedy będzie można składać zamówienia?? Hm……..a może jest jakiś gotowy zestaw?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezwykle efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Efektowne i pyszne :) zjadłabym dużą porcję :))
    Miłego wieczoru...

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne ciasto. Znam pod tą nazwa zupełnie inne ciasto. Twoje jest wyjątkowe i pewnie wyjątkowo smakuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fantastyczne kolory! Czekolada i rodzynki - to co lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapomniałeś o jajkach do masy:(

    OdpowiedzUsuń
  11. W klasycznym ambasadorze do jasnego kremu dodaje się pokrojony w kostke ananas z puszki albo brzoskwinie.Galaretka to nie jest to i w dodatku sztuczne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, na pewno wypróbuję :D http://deliciousfood98.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam ten przepis ale ciągle brak czasu żeby go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale apetyczne ciacho, pieczemy...

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam, pyszne ciacho....Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kuszące ciasto, musimy upiec...

    OdpowiedzUsuń