Schab faszerowany grzybami i serem żółtym

Pyszny sposób na pieczony schab, bardzo aromatyczny i soczysty. Nie wymaga długiego przygotowywania

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości 
  • 30 dag świeżych grzybów np. borowików, podgrzybków lub mrożonych 
  • 15 dag startego żółtego sera 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej odgotowane, wystudzone i pokrojone grzyby. Wszystko solimy, pieprzymy i dalej smażymy, aż odparuje woda. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy do nich starty ser i wszystko dokładnie mieszamy.



W międzyczasie długim, ostrym nożem robimy w schabie otwór, do którego upychamy wcześniej przygotowany farsz . Końce schabu można też spiąć wykałaczkami, aby nie wypadło nadzienie. Następnie mięso nacieramy solą, przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Potem na rozgrzanym oleju podsmażamy schab ze wszystkich stron i przekładamy go do brytfanki razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość podlewamy tłuszczem ze smażenia mięsa oraz odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st. Często pieczeń polewamy powstałym sosem. Pod koniec duszenia, schab odkrywamy i zwiększamy temp. pieczenia do 190 st., aby mięso się zarumieniło. Schab kroimy po wystudzeniu.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Świetny schabik :-) super na kanapki oraz jako danie, można podać z sosem pieczarkowym :-) super propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki schabik chętnie bym zjadła :)
    bardzo często gości w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schab rewelacja – ale muszę się poskarżyć – mimo że na G+ stanąłem pierwszy w kolejce to mimo wszystko dokładki nie było. Tak się traktuje swoich fanów :( dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Gabryś jaka piękna sztuka mięsa. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha schabik, zapisuję przepis. Dziękuję i pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń