Ciasto Ambasador

Doskonałe ciasto na każdą uroczystość. Efektowne w smaku - ciemna masa z dodatkiem czekolady i rodzynek, a jasna z pokrojonymi galaretkami

Wymiary formy: 36x25 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki (7,5 dag tortowej, 7,5 dag ziemniaczanej)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masy:
  • 1 litr mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki ziemniaczanej
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 kostki masła po 200 g
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 tabliczka czekolady + do ozdobienia 
  • ok. 5 dag rodzynek namoczonych w rumie lub innym alkoholu;
  • 20 dag galaretek różnokolorowych w cukrze lub 2 galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody
  • sok z połowy cytryny



Przygotowanie:

Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier (cały czas ubijamy) i na koniec pozostałe składniki. Przygotowane ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopniach. Gdy biszkopt odstaje od brzegów formy (po ok. 40 minutach) wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, a po 10 minutach wyciągamy go i odstawiamy do wystygnięcia.



W 1/4 l mleka roztrzepujemy jajka i mąki. Pozostałe mleko z cukrami wanilinowymi zagotowujemy i powoli wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę. Wszystko razem mieszamy i ponownie gotujemy, aż powstanie budyń. Odstawiamy do wystygnięcia i przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch. W międzyczasie rozcieramy masła z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Utartą masę dzielimy na dwie części (jedną przekładamy do osobnej miski). Do pierwszej masy dodajemy kakao i startą czekoladę na grubych oczkach tarki. Wszystko jeszcze raz ucieramy i na koniec dodajemy rodzynki. Ciemną masą smarujemy wystudzony biszkopt (możemy nasączyć go alkoholem). Następnie do pozostałej części białej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wsypujemy pokrojone w drobną kostkę galaretki. Wszystko mieszamy i wykładamy na ciemną masę.


Placek ozdabiamy startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Mniam ale pysznie się prezentuje, zjadłabym kawałeczek teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto! Znałam je, ale jeszcze nie jadłam :) Ciekawa jestem smaku, ale na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał!!! Niesamowicie apetyczne ciacho!!! Zabieram przepis i kawałek ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę bardzo, coś dla mnie – dużo i słodko – kiedy będzie można składać zamówienia?? Hm……..a może jest jakiś gotowy zestaw?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezwykle efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Efektowne i pyszne :) zjadłabym dużą porcję :))
    Miłego wieczoru...

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne ciasto. Znam pod tą nazwa zupełnie inne ciasto. Twoje jest wyjątkowe i pewnie wyjątkowo smakuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fantastyczne kolory! Czekolada i rodzynki - to co lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapomniałeś o jajkach do masy:(

    OdpowiedzUsuń
  11. W klasycznym ambasadorze do jasnego kremu dodaje się pokrojony w kostke ananas z puszki albo brzoskwinie.Galaretka to nie jest to i w dodatku sztuczne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ten przepis ale ciągle brak czasu żeby go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale apetyczne ciacho, pieczemy...

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam, pyszne ciacho....Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kuszące ciasto, musimy upiec...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystko super, ale robię kolejny raz i znowu kremy mam zważone, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń