• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Arabeska

Doskonałe ciasto na świąteczny stół, łączy w sobie makowiec i sernik na kruchym spodzie

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:

spód:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 kostki margaryny (125g) 
  • 3 łyżki śmietany (12 lub 18%) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
masa makowa:
  • 2 szklanki maku 
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki orzechów mielonych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • rodzynki 
  • aromat migdałowy (9 ml) 
masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego w maszynce do mięsa) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 kostka masła (200g) 
  • 5 jajek 
  • 1 budyń wanilinowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kaszki manny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • rodzynki 
  • skórka z cytryny 
  • sok z cytryny według uznania 
polewa:
  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 100g margaryny lub masła 



Przygotowanie:

Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 15 min. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia odcedzamy i mielimy go dwukrotnie w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, bułkę tartą, proszek do pieczenia, miód, orzechy, rodzynki i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wcześniej podpieczony spód.




Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, budyń, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka powoli dodajemy również ubite białka ze szczyptą soli, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Powstałą masę serową przekładamy na wcześniej przygotowaną masę makową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180st. ok 1 godz. Gdyby wierzch zaczął się szybko rumienić, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier (kolejność rozpuszczania składników jest ważna, aby się nie zważyły i nie rozwarstwiły). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy je. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy, by powstała gładka polewa. Lekko studzimy i oblewamy placek. Upieczone i wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. 


Smacznego!



Gabriela Borowiec
21 Comments
arabeska, Boże Narodzenie, ciasta, ciasto arabeska, ciasto makowo-serowe, ciasto z makiem, mak, makowiec, ser, sernik
sobota, 20 grudnia 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
arabeska Boże Narodzenie ciasta ciasto arabeska ciasto makowo-serowe ciasto z makiem mak makowiec ser sernik Arabeska

Polecane przepisy

21 komentarze

  1. Grażyna Wodecka20 grudnia 2014 11:47

    Jak mi czas pozwoli,to zrobię wg. Twojego przepisu.Zapisuję i dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Maria Ford20 grudnia 2014 11:56

    Wygląda niesamowicie!
    czy prowadzisz kawiarnie w której można kupić kawałeczek haha?

    Wesołych Świąt!
    Joanna http://bit.ly/1Hesh8T

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska20 grudnia 2014 13:10

    Ale to musi być pyszne ciacho :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Renata A Król20 grudnia 2014 15:15

    Wygląda pysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. amandaricci.butikzprzepisami20 grudnia 2014 15:27

    Fajne ciacho! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Apetycik20 grudnia 2014 17:10

    Pycha :D robię podobny, jest mmm przepyszny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Dieta moja pasja.20 grudnia 2014 17:24

    Bardzo lubię duo, ale w moim domu tylko ja jadam, a więc piekę bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Angelika_Monika Candy Pandas20 grudnia 2014 18:59

    Ser i mak to połączenia idealne! aż tak, że Wigilijne kluski z makiem robimy również z dodatkiem twarożku ;)
    Ciasto a dokładnie jego warstwy świetnie się prezentują :D U nas na blogu również makowiec, ale tym razem wegański, więc ser niestety nie tym razem :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Szefowa w swojej kuchni ;-)20 grudnia 2014 23:24

    Super połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Królowa Karo20 grudnia 2014 23:41

    Słyszałam już o tym cieście, ale nigdy sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. gin23 grudnia 2014 14:59

    Mmm, wygląda smakowicie :)
    I ta nazwa - urzekająca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Zoey27 grudnia 2014 04:36

    mmm pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Barbara30 grudnia 2014 21:45

    Dziękuję za ten przepis,ciasto udało się i wszystkim bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy18 grudnia 2016 09:00

    Czy można za miast maku gotową masę makowa z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 grudnia 2016 16:06

      Oczywiście, może być masa z puszki :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. KarolinaSnowarska17 lutego 2017 11:35

    Bardzo dobre ciasto, super puszyste. Dziękuję za przepis
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Joanna Łyga12 grudnia 2017 20:13

    Pyszny sero- makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Unknown10 grudnia 2018 01:12

    Odpisałam i będę robić na święta a ile wcześniej można upiec to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec11 grudnia 2018 17:34

      2-3 dni :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  18. Mimka13 grudnia 2018 17:41

    Witam, czy można wykorzystać do ciasta ser twarogowy do ciast, taki z wiaderka? Czy wtedy pomijamy któreś składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 grudnia 2018 18:03

      oczywiście, ale ser musi być dobrej jakości. Może się okazać, że trzeba będzie dodać jeden budyń więcej lub więcej kaszy manny, zależy od jego konsystencji

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria