Doskonałe ciasto na świąteczny stół, łączy w sobie makowiec i sernik na kruchym spodzie
Wymiary formy: 28x40 cm
Składniki:
spód:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- 3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa:
- 2 szklanki maku
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki orzechów mielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki
- aromat migdałowy (9 ml)
masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego w maszynce do mięsa)
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła (200g)
- 5 jajek
- 1 budyń wanilinowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszki manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- rodzynki
- skórka z cytryny
- sok z cytryny według uznania
polewa:
- 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100g margaryny lub masła
Przygotowanie:
Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 15 min. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia odcedzamy i mielimy go dwukrotnie w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, bułkę tartą, proszek do pieczenia, miód, orzechy, rodzynki i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wcześniej podpieczony spód.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, budyń, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka powoli dodajemy również ubite białka ze szczyptą soli, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Powstałą masę serową przekładamy na wcześniej przygotowaną masę makową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180st. ok 1 godz. Gdyby wierzch zaczął się szybko rumienić, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier (kolejność rozpuszczania składników jest ważna, aby się nie zważyły i nie rozwarstwiły). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy je. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy, by powstała gładka polewa. Lekko studzimy i oblewamy placek. Upieczone i wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!