Sałatka Generał

Taką sałatką poczęstowała nas niedawno znajoma podczas swojej urodzinowej imprezy. Sałatka bardzo smakowała wszystkim gościom. Po spróbowaniu od razu poprosiłam kartkę i spisałam składniki. Sałatka jest bardzo pyszna, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Sałatka Generał sprawdzi się znakomicie na każdej imprezie rodzinnej i ze znajomymi. Z powodzeniem możecie przygotować ją na kolację lub przekąskę w ciągu dnia


Salaterka o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
Składniki:
  • 2 średnie, ugotowane buraki
  • 3 średnie, ugotowane marchewki
  • 4 ugotowane jajka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • pęczek szczypiorku
  • 6 łyżek majonezu
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku


Sałatkę Generał przygotowałam w okrągłej misce o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Poszczególne warstwy sałatki możecie doprawić solą lub pieprzem. Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce przez około 2 - 3 godz. Smaki się w tym czasie przegryzą.


Przygotowanie:

Buraki, marchewkę, jajka i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, a szczypiorek siekamy.


Na spód salaterki wykładamy marchewkę i jajka. Smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to tuńczyk, ser żółty i buraki. Ponownie smarujemy majonezem. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem i szczypiorkiem. Nie używałam soli i pieprzu do sałatki. Jeżeli uważacie, że jest potrzeba, można warstwy sałatki posolić lub popieprzyć. Sałatkę generał przed podaniem schładzamy w lodówce, najlepiej 2 - 3 godz.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!