Szyszki z ryżu preparowanego

Przepyszna i słodka przekąska z czasów dzieciństwa. Robi się ją ekspresowo i nie wymaga pieczenia

Ilość: około 34 sztuk

Składniki:
  • 1/2 kg cukierków krówek 
  • 100 g masła 
  • 50 g czekolady gorzkiej lub 2 łyżki kakao 
  • 100 g ryżu preparowanego (można dać mniej) 



Przygotowanie:

W garnku, na małym ogniu roztapiamy pocięte krówki, masło i czekoladę (uważać, by nie topić krówek za długo, bo skarmelizują się i szyszki będą twarde). Gdy masa będzie płynna, natychmiast zdejmujemy z ognia, wsypujemy ryż i wszystko energicznie mieszamy. Następnie (bardzo szybko) z gorącej masy formujemy szyszki (najlepiej łyżką nabieramy porcję masy i dłońmi nadajemy pożądany kształt). Uformowane szyszki układamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego stężenia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Te słodycze chyba każdemu kojarzą się z dziecięcymi latami :D
    Zdjęcie wymiata! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne Gabrysiu :-) wyglądają pysznie, bardzo je lubię to takie moje smakołyki z lat dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne te szyszki Gabrysiu :) pierwsze zdjęcie super! a sam smak rzeczywiście pamiętam z dzieciństwa, bo wieki całe ich nie jadłam..... może wpadnę na kawkę i szyszkę? :D miłej niedzieli....

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam ze szkolnego sklepiku, sama nie robiłam,a teraz chcę swoje ;0

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam....uwielbiam...pyszne...tez mam ochote zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje dzieciaczki by się zajadały takimi szyszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie śliczne. Dawno takich szyszek nie jadłam. Cudnie wyglądają i świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię :) to takie słodkie wspomnienie dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. smak dzieciństwa:) schrupałabym kilka...

    OdpowiedzUsuń
  10. To przypomina mi moje smaczne dzieciństwo!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wychodzi na to że nie miałam dzieciństwa :D wyglądają bajecznie,super zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś robiłam takie bardzo często, ale jedynie z krówek i ryżu :) Twoja wersja wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna i bardzo pomysłowa prezentacja a szyszki tak prawdziwe, że można dać się oszukać:)
    Trochę się ich pojadło w dzieciństwie a smak pamiętamy do dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  14. szyszunie są genialne- proste i pyszne :D
    i to też smaki mojego dzieciństwa, a teraz moich córek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szyszki są rewelacyjne! bardzo lubie :-)

    OdpowiedzUsuń