• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Bułki pszenne

Tradycyjne bułki pszenne, najprostsze w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Idealne na śniadanie i kolację

Ilość: 10 sztuk

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 15 g drożdży 
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki masła 



Przygotowanie:

W misce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i jedną łyżkę mąki. Mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.



Następnie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formujemy w wałek i dzielmy ciasto na 10 części. Formujemy kulki, posypujemy lekko mąką z wierzchu i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Każdą kulkę lekko otrzepujemy z nadmiaru mąki, lekko spłaszczamy i na środku tępą stroną noża nacinamy bułki prawie do spodu.



Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. Bułki pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Studzimy na kratce.

Smacznego!



Obżarciuch
29 Comments
bułki, bułki na śniadanie, bułki pszenne, bułki śniadaniowe, pieczywo
czwartek, 19 lutego 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
bułki bułki na śniadanie bułki pszenne bułki śniadaniowe pieczywo Bułki pszenne

Polecane przepisy

29 komentarzy:

  1. Anna Nowak19 lutego 2015 17:31

    Piekne buleczki ;) jak z piekarni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. ladylaura19 lutego 2015 19:04

    Idelne i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska19 lutego 2015 19:16

    Piękne buły Ci wyszły. Pysznie wyglądają :-) takie domowe najsmaczniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. amandaricci.butikzprzepisami19 lutego 2015 19:38

    Domowe pieczywo - uwielbiam! Najlepsze prosto z pieca! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Joannah D. Pończoszanka19 lutego 2015 20:12

    Wyglądają pysznie. Ciekawe czy wyjdą z mąki bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec19 lutego 2015 20:36

      z bezglutenowej nie robiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Joannah D. Pończoszanka21 lutego 2015 17:47

      No to próbuję. Właśnie ciasto wyrasta... Dam znać czy się udały bo z mąką BG bywa różnie 😕

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec21 lutego 2015 21:08

      czekam z niecierpliwością :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Joannah D. Pończoszanka29 lipca 2015 22:04

      Przepraszam że tak późno ale dziś robiłam te z jogurtem i przypominało mi się że nie podpisała jak wyszły pszenne z mąki bezglutenowej, otóż wyszły pyszne tylko za bardzo się spiekły i miały grubą skórkę.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    5. Odpowiedz
  6. klaudyna14819 lutego 2015 20:16

    Cały czas chodzą za mną takie domowe bułeczki. W końcu muszę się za nie zabrać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Ania S19 lutego 2015 22:19

    Bułki jem bardzo rzadko, ale w tym momencie zrobiłam się na nie bardzo głodna :P Jak dla mnie wyglądając cudownie i niezwykle puchato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Łycha Smaków19 lutego 2015 22:36

    nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. wenus-lifestyle19 lutego 2015 23:52

    Pomimo późnej godziny porywam jedną ;) Wyglądają przepysznie!
    Kiedyś piekłam takie domowe pieczywo, wyszło wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. KasiekGotuje20 lutego 2015 09:22

    pyszne bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Biała Filiżanka20 lutego 2015 09:52

    Wyglądają bardzo pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. marta sztabińska20 lutego 2015 13:50

    I zjakim zgrabnym przedziałkiem, pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Agnieszka Bonifacy20 lutego 2015 16:41

    Boskie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Angelika i Monika Candy Pandas20 lutego 2015 18:46

    Już dawno takich nie jadłyśmy ale jakoś specjalnie nas do nich nie ciągnie :) Jeśli już to wolimy takie z mnóstwem ziaren :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Zuzanna Z20 lutego 2015 19:18

    Ale cudne bułeczki, ulubione mojej córci, upiękę dla niej, podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Krystyna Boner20 lutego 2015 21:22

    Ale bułeczki... ummm, mniam. Jedną, no może dwie ... porywam na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Dieta moja pasja.20 lutego 2015 21:52

    Jakie fajne buły kształtne i rumiane. Ja swoje robię tylko na wodzie, nie wiem ale ty chyba kwestia przyzwyczajenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. zjedz_mnie26 lutego 2015 13:24

    Przepiękne Ci wyszły, kształtne, rumiane. Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Eveline Eveline21 stycznia 2016 07:36

    robiłam wczoraj według tego przepisu,pięknie wyrosły. Puszyste i pyszne,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Sylwia S19 lutego 2018 15:11

    Witam ja dzisiaj piekłam i nic mi nie wyszły;/ ciasto jak zarabiałam było twarde mało co podrosło i ogólnie ciężko było uformować bułki , niewiem co zrobiłam źle ale robiłam tak jak w przypadku chleba wszystko wdłg przepisu i klapa a chleb wyszedł super jak pisałam Pani w komentarzu do chlebka z garnka:( co mogłam zrobić źle? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec19 lutego 2018 17:35

      Skoro ciasto było twarde to za dużo mąki. Wyrabiając ciasto najlepiej mąkę jest wsypywać partiami, wtedy czuć jego konsystencję. W zależności od typu i wilgotności mąki jej użyta ilość może być różna :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  21. Sylwia S20 lutego 2018 12:09

    dałam tyle ile w przepisie a piekłam z mąki 650 typ. Czyli może być mniej lub więcej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec20 lutego 2018 15:08

      przeważnie w domu mam mąkę 450 i z takiej piekę. Dlatego najlepiej nie wsypywać od razu całości :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  22. Anonimowy12 kwietnia 2019 12:28

    15 g świeżych czy suszonych drożdży ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch13 kwietnia 2019 18:35

      świeżych :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria