Bułki pszenne

Tradycyjne bułki pszenne, najprostsze w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Idealne na śniadanie i kolację

Ilość: 10 sztuk

Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki masła 



Przygotowanie:

W misce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i jedną łyżkę mąki. Mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.



Następnie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formujemy w wałek i dzielmy ciasto na 10 części. Formujemy kulki, posypujemy lekko mąką z wierzchu i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Każdą kulkę lekko otrzepujemy z nadmiaru mąki, delikatnie spłaszczamy i na środku tępą stroną noża nacinamy bułki prawie do spodu.



Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. Bułki pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Studzimy na kratce.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

76 komentarzy:

  1. Piekne buleczki ;) jak z piekarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne buły Ci wyszły. Pysznie wyglądają :-) takie domowe najsmaczniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywo - uwielbiam! Najlepsze prosto z pieca! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. Ciekawe czy wyjdą z mąki bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z bezglutenowej nie robiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. No to próbuję. Właśnie ciasto wyrasta... Dam znać czy się udały bo z mąką BG bywa różnie 😕

      Usuń
    3. czekam z niecierpliwością :)

      Usuń
    4. Przepraszam że tak późno ale dziś robiłam te z jogurtem i przypominało mi się że nie podpisała jak wyszły pszenne z mąki bezglutenowej, otóż wyszły pyszne tylko za bardzo się spiekły i miały grubą skórkę.

      Usuń
  5. Cały czas chodzą za mną takie domowe bułeczki. W końcu muszę się za nie zabrać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułki jem bardzo rzadko, ale w tym momencie zrobiłam się na nie bardzo głodna :P Jak dla mnie wyglądając cudownie i niezwykle puchato :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomimo późnej godziny porywam jedną ;) Wyglądają przepysznie!
    Kiedyś piekłam takie domowe pieczywo, wyszło wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I zjakim zgrabnym przedziałkiem, pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Już dawno takich nie jadłyśmy ale jakoś specjalnie nas do nich nie ciągnie :) Jeśli już to wolimy takie z mnóstwem ziaren :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale cudne bułeczki, ulubione mojej córci, upiękę dla niej, podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale bułeczki... ummm, mniam. Jedną, no może dwie ... porywam na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie fajne buły kształtne i rumiane. Ja swoje robię tylko na wodzie, nie wiem ale ty chyba kwestia przyzwyczajenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne Ci wyszły, kształtne, rumiane. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. robiłam wczoraj według tego przepisu,pięknie wyrosły. Puszyste i pyszne,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam ja dzisiaj piekłam i nic mi nie wyszły;/ ciasto jak zarabiałam było twarde mało co podrosło i ogólnie ciężko było uformować bułki , niewiem co zrobiłam źle ale robiłam tak jak w przypadku chleba wszystko wdłg przepisu i klapa a chleb wyszedł super jak pisałam Pani w komentarzu do chlebka z garnka:( co mogłam zrobić źle? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro ciasto było twarde to za dużo mąki. Wyrabiając ciasto najlepiej mąkę jest wsypywać partiami, wtedy czuć jego konsystencję. W zależności od typu i wilgotności mąki jej użyta ilość może być różna :)

      Usuń
  17. dałam tyle ile w przepisie a piekłam z mąki 650 typ. Czyli może być mniej lub więcej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przeważnie w domu mam mąkę 450 i z takiej piekę. Dlatego najlepiej nie wsypywać od razu całości :)

      Usuń
  18. 15 g świeżych czy suszonych drożdży ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Co do gęstości ciasta..Najlepiej przeczytać wszystkie komentarze, a później wyrabiać ciasto ;) . Mąka 450 , odmierzone i też dość "twardawe" . Polecam do przepisu dodać - mąkę wsypujemy partiami do osiągnięcia ( i tu dodać jaka to ma być ala konsystencja). Ja dodałem ciut więcej mleka i zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawia początkujący w pieczeniu bułek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej wsypywać mąkę stopniowo, bo ilość zużytej mąki zależy od wyrośnięcia zaczynu. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne, im więcej dodamy mąki tym bułki będą twardsze. Nie polecam sypać mąki ile wgniecie się w ciasto, lepiej je podsypać mąką przy formowaniu

      Usuń
    2. Nie było źle :)Przed pieczeniem posmarowałem roztrzepanym żółtkiem z wodą. Bułki były smaczne choć mogłyby być bardziej mięciutkie.Jednak to była wina większej ilości mąki. Po dwóch dniach zostały 2 bułki i podgrzałem je w mikrofali jako ciepła kanapka z masłem , serem i dobrą wędliną. Wtedy to zrobiły się tak miękkie,że niebo w gębie :) :) Czas na kombinacje z dodatkiem innej mąki :) Pozdrawiam

      Usuń
  20. A te 200 stopni to bez termoobiegu pewnie?

    OdpowiedzUsuń
  21. A można użyć suchych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaka proporcja drożdży suchych zamiast świeżych?

    OdpowiedzUsuń
  23. Tylko 15 gram drożdży? Nie 15 dag?

    OdpowiedzUsuń
  24. Super :) ledwo co wystygły i już połowa zjedzona. Ja użyłam mąki typ 500 i ją przesiałam. Jutro znowu pieczemy z dzieciakami :)

    OdpowiedzUsuń
  25. A jakie będą proporcje suchych drożdży??

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie upiekłam moje 1 bułeczki z tego przepisu, dzięki Pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy zamiast mleka można dodać ryżowe? (Dieta beznabialowa)

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie upiekłam, przepyszne...

    OdpowiedzUsuń
  29. Robiłam wyszły pyszne :) dziś próbuje z suchymi drożdżami.. Dzięki za świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  30. Powie mi ktoś jak wygląda termoobieg a jak bez termoobiegu? Bo nie wiem jak nastawić Piecyk

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy zamiast masła mogą być dwie łyżki oleju?

    OdpowiedzUsuń
  32. Bułki są rewelacyjne,

    OdpowiedzUsuń
  33. Wczoraj upiekłam i połowa już zniknęła

    OdpowiedzUsuń
  34. ja mam mąkę typ 2000 pełnoziarnista ,czy można dać pół na pół mąkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mieszałam, ale myślę, że można spróbować

      Usuń
    2. upiekłam bułeczki dałam 2 szkl.mąki przenej i 1 szkl. pełnoziarnistej żytniej 2000 no i są bardzo dobre ,a myślałam ,że nie wyjdą super dziękuję za przepis

      Usuń
  35. Bułeczki wyszły przepyszne �� teraz gdy człowiek musi siedzieć w domu i ograniczać wyjście do sklepu taki przepis to zbawienie ��

    OdpowiedzUsuń
  36. Szklanka ma jaką pojemność? 200/250/300?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa szklanka ma 250 ml i takiej też używam do odmierzania

      Usuń
  37. Można zrobić ciasto jednego dnia, włożyć do lodówki i ż samego rana dnia następnego piec?

    OdpowiedzUsuń
  38. Wyszły pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  39. S woda ciepła czy zimna?

    OdpowiedzUsuń
  40. Z tego przepisu robiłem nawet ciasto do pizzy wyszło mega

    OdpowiedzUsuń
  41. Fajny, prosty przepis, dziś zrobiłam i wyszły pycha. Faktycznie mąki może być ciut mniej.

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam A woda letnia czy zimna?

    OdpowiedzUsuń
  43. Ile czasu mniej więcej trzeba wyrabiać ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  44. One są ja dawne poznańskie? Wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie się pieką i powiem że nie wyglądają jak wyżej na zdjęciu. Moje ciasto było zbyt twarde i bułki wyszły małe. Wydaje mi się że za dużo mąki, lepiej podać ilość mąki w gramach a nie szklankach, bo szklanka raz jest pełniejsza a raz nie i stąd różnice. Jeszcze zobaczę jakie będą w smaku jak się upieką.

    OdpowiedzUsuń
  46. Upieczone i zjedzone. Pomimo kilku niedociągnięć, bułki w smaku bardzo dobre. Następnym razem mąki dam 450 g.

    OdpowiedzUsuń