Chlebki pita to pyszne placuszki z kieszonkami na farsz. Popularne są głównie w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepiej smakują napełnione kulkami falafeli, świeżymi warzywami i pikantnym sosem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej lub 2 pszennej i 1 razowej
- 1 szklanka cieplej wody
- 20 g drożdży świeżych lub 2 razy mniej suszonych
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Do dużego naczynia (garnka, miski) wlewamy letnią wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/2 szklanki mąki. Wszystko mieszamy i pozostawiamy przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (powinno być elastyczne), jeśli się klei można dosypać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kulę. Wkładamy ją do naczynia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 1 godz.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulkę i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-20 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z blaszką, na której będziemy piec chlebki do temp. 210 st. (bardzo ważne jest porządne nagrzanie blaszki, dzięki temu pity będą puste w środku). Następnie wyrośnięte kulki spłaszczamy i rozwałkowujemy na okragłe placki o grubości 0,5 cm i średnicy około 13 cm i znów pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 minut.
Po tym czasie chlebki układamy na gorącej blaszce i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 8 minut (chlebki muszą "napuchnąć" i lekko zrumienić). Po przestygnięciu placki nacinamy wzdłuż krawędzi, by powstała kieszeń. Można ją napełnić różnego rodzajami farszem np. falafelami, świeżymi warzywami , gotowanym mięskiem lub smażonym. Nadzienie polewamy sosem np. paprykowym, czosnkowym lub innym.
Przepis na falafele do chlebków pita znajdziecie tutaj
Smacznego!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Ale one ładnie wyglądają! Świetny przepis. Łatwo zrobić i teraz tylko nadziać pysznym farszem i można się rozkoszować smaczna pitą :)
OdpowiedzUsuńTakie proste! Dlaczego nigdy ich nie robiłam? Chyba dlatego, że żaden "obżarciuch" mi nie pokazał jak je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły. :)
OdpowiedzUsuńO domowa pita, ale super Ci wyszły. Z chęcią takie zrobię bo zawsze kupowałam. Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńjakie one ładne! czad!
OdpowiedzUsuńłał, świetne :) nie wiedziałam że to takie proste :)
OdpowiedzUsuńskorzystam z Twojego przepisu i także się u siebie pochwale oznaczając inspirację :)
A ja się przymierzam i przymierzam i zrobić nie mogę..... pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńoj, ale bym tam napakowała różności i zjadła ze smakiem :))) pozdrawiam.
Szkoda że tak się nie da, wziąć ręką sięgnąc..poprostu...
OdpowiedzUsuńChcę je! Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper Gabrysiu, jesteś Mistrzynią. Bardzo zachęcasz do wypróbowania Twoich smakołyków. Pozdrawiam wiosennie
OdpowiedzUsuńuwielbiam te placuszki. piękne Ci wyszły : )
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam, ale nie były takie piękne, dlatego nawet ich nie pokazałam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chlebki, a Twoje wyglądają idealnie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Nie robiłam nigdy a bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńMoże spróbuję w weekend zrobić :) Więcej czasu będzie.
Pięknie wyrosły :) Nie jadłyśmy ale podejrzewamy, że są smaczne. Szczególnie z wypełnioną kieszonką xD
OdpowiedzUsuńChlebki pita wyglądają ślicznie. Zapisuję przepis i w któryś dzień przygotuję sobie taki obiadek;)
OdpowiedzUsuńświetne! chętnie wypróbuję, np zamiast tortilli :)
OdpowiedzUsuńAle udane :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je, chętnie wypróbuje przepis i tez sobie zrobię))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)
Chlebki bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńwyszły idealne do nadziewania!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć w domu nigdy nie piekłem, a widzę, że to wcale nie takie trudne :)
OdpowiedzUsuńWłasnie takiego przepisu szukałam. Wyszły super, dziękuje....
OdpowiedzUsuńSuper przepis na chlebki pita, dzięki.
OdpowiedzUsuńPiekłam chlebki z tego przepisu, wyszły super.....Polecam.
OdpowiedzUsuńIdealnie upieczone, tylko czekają na nadzienie.....
OdpowiedzUsuńA ja chcę przepis na falafel😘
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za przepis na pewno zrobię długo szukałam cały przepis
OdpowiedzUsuń