Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej

 
Pyszne ciasto czekoladowe na bazie kaszy jaglanej z bitą śmietaną w smaku przypominające wuzetkę

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 jajka 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 6 łyżek kakao 
  • 1/2 szklanki dowolnych bakalii 
bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 śmietan-fixy 
  • kilka kostek startej gorzkiej czekolady 



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Do ostygniętej kaszy dodajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i sodę. Całość blendujemy niemal na gładką masę. 

  


Do ciasta wsypujemy kakao i bakalie. Dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 75 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Zimne ciasto smarujemy przygotowaną bitą śmietaną i obsypujemy czekoladą.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

53 komentarze:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną i bitą śmietanę, więc to ciasto byłoby dla mnie idealne :P Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kaszę jaglaną, nie wiedziałam, że takie super ciasto można zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Pyszne ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Podoba mi się to ciasto, bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda ^^
    Ciekawe ciasto na bazie kaszy jaglanej :) Takiego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko mam jutro robie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny ,z kaszą jeszcze nie miałam okazji jeść .

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pomysłowe ciasto z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo jestem ciekawa smaku tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. niestety już zjedzone, ale możesz upiec :) wtedy będziesz miała Ewo całą blachę :) :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Uwielbiam ciacha na kaszy jaglanej Twoje musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jaglanka, bakalie, śmietanka i do tego smakuje jak wuzetka, mówisz... innej zachęty nie potrzebuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Faktycznie z wyglądu przypomina wuzetkę, ale coś mi mówi, że Twoje ciasto jest pyszniejsze. Muszę sprawdzić (: Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne ciacho, nowe pomysły na wypieki z jaglanką są dla mnie zawsze wielką inspiracją :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już myślałam że zrobię a tu zonk bo nie mam dobrego blendera :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dobrze nie zblenderujesz kaszy to będą wyczuwalne drobinki podczas jedzenia :) ale myślę, że ciasto i tak powinno wyjść :)

      Usuń
  17. Mmm, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ni mam wątpliwości, że to jest pyszne ciast. Kaszę już przetestowałam w deserach. Twój przepis jest świetny. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wilgotne, czekoladowe i słodkie.... to jest to!
    Wygląda świetnie, szczególnie z tą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z kaszą jaglaną? Ciekawa propozycja : )

    OdpowiedzUsuń
  21. Przygotuje na święta)
    Przychodzą teściowie , trza ich czymś ugościć)
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kasza jaglana i kakao, to świetne połączenie :) super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy można upiec w mniejszej blaszce a potem przeciąć na dwa blaty? Czy raczej to ciasto powinno zostać w jednym kawałku? A jeśli da radę to jak długo piec? Chciałam skorzystać z tego przepisu żeby zrobić bazę do nietypowego, nieco zdrowszego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie piekłam tego ciasta w mniejszej blaszce, ale myślę, że można tylko czas pieczenia pewnie się wydłuży :) ciasto pieczemy do suchego patyczna, więc najlepiej sprawdzac wykałaczką czy jest juz upieczone :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Spróbuję :) super blog i super przepisy. Na pewno zostanę tu na dobre!

      Usuń
  24. A może być kasza ugotowana z woreczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że może, ale ja zawsze robiłam z kaszy takiej bez woreczków :)

      Usuń
  25. czy na pewno piecze się je 75 minut?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czym zastąpić cukier, żeby ciasto na pewno wyszło? Chciałabym podać 14 miesięcznej córce, ale nie daje cukru...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam tego ciasta z zastępnikami cukru :) rssilv3r piesze, że może być ksylitol lub zmiksowane daktyle na gładka masę, ale ja nie próbowałam takiej wersji :)

      Usuń
  27. ksylitol lub zmiksowane daktyle na gladka mase

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam, zamierzam dzisiaj zrobić, wszystko już kupione:) Mogę prosić o wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary formy podane są nad składnikami :) 24x28 cm :)

      Usuń
  29. Witam,
    Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary formy podane są nad składnikami :) 24x28 cm :)

      Usuń
  30. Dałam podwójna ilość składników wyjdzie tak samo? Dodatkowo kakao było na końcu a ja je dodałam razem wszystko ? Czy ma to jakiś wpływ? Nie było ono takie zbite����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ciasto powinno wyjść, tylko może być potrzebny dłuższy czas pieczenia, musisz to kontrolować za pomocą patyczka, wykałaczki. Myślę, że kakao nie powinno mieć wpływo na efekt końcowy. Ciasto wychodzi w konsystencji raczej zbite, nie jest takie jak bszkopt raczej przypomina po upieczeniu w konsystencji brownie. Pozdrawiam!

      Usuń
  31. Czy białka trzeba było najpierw ubić?
    Ciasto zupełnie mi nie wyszło, tzn. nie upiekło się w środku, a siedziało w piekarniku ok 1,5h. Może to jest przyczyna.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białek wcześniej nie ubijamy. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Może Twój piekarnik inaczej grzeje i dlatego ciasto się nie upiekło. Jeżeli ciasto nie przpala się, to należy je dłużej piec. Możesz spróbować zwiększyć temp. pieczenia, może to pomoże :)Pozdrawiam!

      Usuń
  32. Mi średnio smakuje, ale małż się zajada, bo nie wie z czego jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mi średnio smakuje, ale małż się zajada, bo nie wie z czego jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepyszne,i co najważniejsze mi wyszło. Dałabym tylko trochę mniej kakao bo jak dla mnie troszkę za gorzkie,ale i tak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Przepis kuszący... Czy jeśli wyleję ciasto w dwie mniejsze formy to czas pieczenia się skróci znacznie?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czas pieczenia będzie pewnie inny, ale o ile się zmieni ciężko mi powiedzieć, najlepiej sprawdzać patyczkiem :)

      Usuń
  37. ciasto rewelacja, juz raz piekłam, za chwilę bede piec kolejne,bardzo dziekuje za ten przepis i pozdrawiam🤗

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziś robię drugi raz tym razem spróbuję z masą orzechową na mascarpone. Mam nadzieję że będzie równie pyszne. Ani ja ani moje dzieciaki nie przepadają za bitą śmietaną samą 😉

    OdpowiedzUsuń