Pyszne ciasto czekoladowe na bazie kaszy jaglanej z bitą śmietaną w smaku przypominające wuzetkę
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki sody
- 6 łyżek kakao
- 1/2 szklanki dowolnych bakalii
bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- kilka kostek startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Do ostygniętej kaszy dodajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i sodę. Całość blendujemy niemal na gładką masę.
Do ciasta wsypujemy kakao i bakalie. Dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 75 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Zimne ciasto smarujemy przygotowaną bitą śmietaną i obsypujemy czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!