• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej


 

Pyszne ciasto czekoladowe na bazie kaszy jaglanej z bitą śmietaną w smaku przypominające wuzetkę

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 jajka 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 6 łyżek kakao 
  • 1/2 szklanki dowolnych bakalii 
bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 śmietan-fixy 
  • kilka kostek startej gorzkiej czekolady 



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Do ostygniętej kaszy dodajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i sodę. Całość blendujemy niemal na gładką masę. 

  

Do ciasta wsypujemy kakao i bakalie. Dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 75 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Zimne ciasto smarujemy przygotowaną bitą śmietaną i obsypujemy czekoladą.

Smacznego!



Obżarciuch
53 Comments
ciasta, ciasto czekoladowe, czekoladowe z kaszy jaglanej, kasza, kasza jaglana
niedziela, 8 marca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto czekoladowe czekoladowe z kaszy jaglanej kasza kasza jaglana Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej

Polecane przepisy

53 komentarze:

  1. Ania S8 marca 2015 17:03

    Uwielbiam kaszę jaglaną i bitą śmietanę, więc to ciasto byłoby dla mnie idealne :P Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anonimowy8 marca 2015 18:27

    Kocham kaszę jaglaną, nie wiedziałam, że takie super ciasto można zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Agnieszka Gąsior8 marca 2015 18:36

    Świetny przepis! Pyszne ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Marzena Szkodzińska8 marca 2015 18:37

    Super pomysł. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Podoba mi się to ciasto, bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Zakochana babeczka8 marca 2015 19:05

    Smakowicie wygląda ^^
    Ciekawe ciasto na bazie kaszy jaglanej :) Takiego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. mila mila8 marca 2015 20:45

    Wszystko mam jutro robie ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. ladylaura8 marca 2015 20:53

    Cudowny ,z kaszą jeszcze nie miałam okazji jeść .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. smak uczucie9 marca 2015 07:54

    Bardzo pomysłowe ciasto z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Babe czka9 marca 2015 14:00

    Bardzo jestem ciekawa smaku tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Małgorzata Ćwiklińska9 marca 2015 17:28

    Wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Ewa W9 marca 2015 22:04

    można kawałeczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 marca 2015 08:28

      niestety już zjedzone, ale możesz upiec :) wtedy będziesz miała Ewo całą blachę :) :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  12. Łycha Smaków9 marca 2015 23:51

    Uwielbiam ciacha na kaszy jaglanej Twoje musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Julianna Bednarczuk10 marca 2015 13:10

    jaglanka, bakalie, śmietanka i do tego smakuje jak wuzetka, mówisz... innej zachęty nie potrzebuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Marta10 marca 2015 13:35

    Wygląda pysznie. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Magda Głowacka10 marca 2015 15:19

    Faktycznie z wyglądu przypomina wuzetkę, ale coś mi mówi, że Twoje ciasto jest pyszniejsze. Muszę sprawdzić (: Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Łukasz Majchrowski10 marca 2015 16:39

    Fajne ciacho, nowe pomysły na wypieki z jaglanką są dla mnie zawsze wielką inspiracją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Ania - Kto ugości moich gości?10 marca 2015 17:53

    Już myślałam że zrobię a tu zonk bo nie mam dobrego blendera :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 marca 2015 18:56

      jak dobrze nie zblenderujesz kaszy to będą wyczuwalne drobinki podczas jedzenia :) ale myślę, że ciasto i tak powinno wyjść :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  18. gin10 marca 2015 21:33

    Mmm, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Krystyna Boner10 marca 2015 21:48

    Ni mam wątpliwości, że to jest pyszne ciast. Kaszę już przetestowałam w deserach. Twój przepis jest świetny. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. marta sztabińska10 marca 2015 22:26

    Mniam..ale oblędne, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Angelika i Monika Candy Pandas10 marca 2015 22:29

    Wilgotne, czekoladowe i słodkie.... to jest to!
    Wygląda świetnie, szczególnie z tą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Ry bka11 marca 2015 08:35

    kolejne pyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Iwona22 marca 2015 19:25

    Z kaszą jaglaną? Ciekawa propozycja : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. katarzyna kosiak26 marca 2015 10:42

    Przygotuje na święta)
    Przychodzą teściowie , trza ich czymś ugościć)
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  25. Chrapka19 maja 2015 17:08

    Kasza jaglana i kakao, to świetne połączenie :) super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  26. Anonimowy8 marca 2016 12:34

    A czy można upiec w mniejszej blaszce a potem przeciąć na dwa blaty? Czy raczej to ciasto powinno zostać w jednym kawałku? A jeśli da radę to jak długo piec? Chciałam skorzystać z tego przepisu żeby zrobić bazę do nietypowego, nieco zdrowszego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec8 marca 2016 13:51

      nie piekłam tego ciasta w mniejszej blaszce, ale myślę, że można tylko czas pieczenia pewnie się wydłuży :) ciasto pieczemy do suchego patyczna, więc najlepiej sprawdzac wykałaczką czy jest juz upieczone :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy8 marca 2016 17:30

      Bardzo dziękuję za odpowiedź. Spróbuję :) super blog i super przepisy. Na pewno zostanę tu na dobre!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  27. Anonimowy10 listopada 2016 10:37

    A może być kasza ugotowana z woreczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 listopada 2016 17:39

      myślę, że może, ale ja zawsze robiłam z kaszy takiej bez woreczków :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  28. Kasia10 listopada 2016 11:20

    czy na pewno piecze się je 75 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 listopada 2016 17:39

      tak, ja tyle piekłam to ciasto :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  29. Anonimowy10 listopada 2016 14:51

    Czym zastąpić cukier, żeby ciasto na pewno wyszło? Chciałabym podać 14 miesięcznej córce, ale nie daje cukru...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 listopada 2016 17:41

      nie robiłam tego ciasta z zastępnikami cukru :) rssilv3r piesze, że może być ksylitol lub zmiksowane daktyle na gładka masę, ale ja nie próbowałam takiej wersji :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  30. rssilv3r10 listopada 2016 15:01

    ksylitol lub zmiksowane daktyle na gladka mase

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  31. Anonimowy10 listopada 2016 15:12

    Witam, zamierzam dzisiaj zrobić, wszystko już kupione:) Mogę prosić o wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 listopada 2016 17:36

      wymiary formy podane są nad składnikami :) 24x28 cm :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  32. Anonimowy10 listopada 2016 16:26

    Witam,
    Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 listopada 2016 17:36

      wymiary formy podane są nad składnikami :) 24x28 cm :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  33. Anonimowy12 listopada 2016 14:52

    Dałam podwójna ilość składników wyjdzie tak samo? Dodatkowo kakao było na końcu a ja je dodałam razem wszystko ? Czy ma to jakiś wpływ? Nie było ono takie zbite����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 listopada 2016 19:17

      Tak ciasto powinno wyjść, tylko może być potrzebny dłuższy czas pieczenia, musisz to kontrolować za pomocą patyczka, wykałaczki. Myślę, że kakao nie powinno mieć wpływo na efekt końcowy. Ciasto wychodzi w konsystencji raczej zbite, nie jest takie jak bszkopt raczej przypomina po upieczeniu w konsystencji brownie. Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  34. Anonimowy13 listopada 2016 16:59

    Czy białka trzeba było najpierw ubić?
    Ciasto zupełnie mi nie wyszło, tzn. nie upiekło się w środku, a siedziało w piekarniku ok 1,5h. Może to jest przyczyna.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 listopada 2016 17:37

      Białek wcześniej nie ubijamy. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Może Twój piekarnik inaczej grzeje i dlatego ciasto się nie upiekło. Jeżeli ciasto nie przpala się, to należy je dłużej piec. Możesz spróbować zwiększyć temp. pieczenia, może to pomoże :)Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  35. Paczaj Ka10 grudnia 2016 23:42

    Mi średnio smakuje, ale małż się zajada, bo nie wie z czego jest ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  36. Paczaj Ka10 grudnia 2016 23:43

    Mi średnio smakuje, ale małż się zajada, bo nie wie z czego jest ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  37. Elizabeth Robas3 czerwca 2017 15:16

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  38. Unknown12 października 2017 22:04

    Przepyszne,i co najważniejsze mi wyszło. Dałabym tylko trochę mniej kakao bo jak dla mnie troszkę za gorzkie,ale i tak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  39. Kasia Gaj23 listopada 2017 10:02

    Przepis kuszący... Czy jeśli wyleję ciasto w dwie mniejsze formy to czas pieczenia się skróci znacznie?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 listopada 2017 21:51

      czas pieczenia będzie pewnie inny, ale o ile się zmieni ciężko mi powiedzieć, najlepiej sprawdzać patyczkiem :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  40. Elizabeth Robas1 grudnia 2017 15:29

    ciasto rewelacja, juz raz piekłam, za chwilę bede piec kolejne,bardzo dziekuje za ten przepis i pozdrawiam🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  41. caro310827 lutego 2018 17:20

    Dziś robię drugi raz tym razem spróbuję z masą orzechową na mascarpone. Mam nadzieję że będzie równie pyszne. Ani ja ani moje dzieciaki nie przepadają za bitą śmietaną samą 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Ciasto Bałwanek
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria