Falafele to pyszne, chrupiące kuleczki wegetariańskie z ciecierzycy. Są bardzo popularną przekąską w kajach Bliskiego Wschodu
Ilość: około 30 sztuk
Składniki:
- 400 g ziaren ciecierzycy (nie z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- po 1 łyżeczce zmielonej kolendry, kminu, pieprzu cayenne, soli (lub ilość według smaku)
- po 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sody oczyszczonej
- około 4 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy zimną wodą na całą noc (ziarna potroją swoją objętość, więc w miarę potrzeby dolewamy wody).
Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy (trochę wody zostawiamy) i ziarna wraz z cebulą, czosnkiem mielimy w maszynce do mielenia - zmielić grubo nie na pure. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę, sól i resztę przypraw (jeżeli nie mamy mielonych przypraw, można je zmielić razem z ciecierzycą). Wszystko dokladnie mieszamy i w razie potrzeby, gdy masa jest zbyt sucha dodajemy także 1-2 łyżki wody z moczenia ziaren. Masę odkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie wlewamy olej do głębokiego naczynia np. rondla i podgrzewamy go do temp. około 180 st. Następnie łyżką nabieramy masę z ciecierzycy i formujemy małe kulki (ważne jest, by dokładnie je ścisnąć). Uformowane falafele, partiami wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odcączyć je z tłuszczu. Gorące falafele podajemy z chlebkiem pita wraz ze świeżymi warzywami i ostrym sosem np. paprykowym, czosnkowym lub hummusem. Wcześniej przygotowane pity można podgrzać np. w tosterze.
Przepis na domowe chlebki pita znajdziecie
tutaj
Smacznego!