• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Falafele



Falafele to pyszne, chrupiące kuleczki wegetariańskie z ciecierzycy. Są bardzo popularną przekąską w kajach Bliskiego Wschodu

Ilość: około 30 sztuk

Składniki:

  • 400 g ziaren ciecierzycy (nie z puszki) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 średnia cebula 
  • po 1 łyżeczce zmielonej kolendry, kminu, pieprzu cayenne, soli (lub ilość według smaku) 
  • po 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sody oczyszczonej 
  • około 4 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Ciecierzycę wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy zimną wodą na całą noc (ziarna potroją swoją objętość, więc w miarę potrzeby dolewamy wody). 

 

Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy (trochę wody zostawiamy) i ziarna wraz z cebulą, czosnkiem mielimy w maszynce do mielenia - zmielić grubo nie na pure. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę, sól i resztę przypraw (jeżeli nie mamy mielonych przypraw, można je zmielić razem z ciecierzycą). Wszystko dokladnie mieszamy i w razie potrzeby, gdy masa jest zbyt sucha dodajemy także 1-2 łyżki wody z moczenia ziaren. Masę odkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie wlewamy olej do głębokiego naczynia np. rondla i podgrzewamy go do temp. około 180 st. Następnie łyżką nabieramy masę z ciecierzycy i formujemy małe kulki (ważne jest, by dokładnie je ścisnąć). Uformowane falafele, partiami wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane.

  

Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odcączyć je z tłuszczu. Gorące falafele podajemy z chlebkiem pita wraz ze świeżymi warzywami i ostrym sosem np. paprykowym, czosnkowym lub hummusem. Wcześniej przygotowane pity można podgrzać np. w tosterze.

Przepis na domowe chlebki pita znajdziecie tutaj

Smacznego!



Obżarciuch
20 Comments
bezmięsne, chlebki pita, ciecierzyca, falafele, kotlety z ciecierzycy, nadzienie do chlebków pita
środa, 18 marca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
bezmięsne chlebki pita ciecierzyca falafele kotlety z ciecierzycy nadzienie do chlebków pita Falafele

Polecane przepisy

20 komentarzy:

  1. Marzena Szkodzińska18 marca 2015 21:14

    Jadłam je już kilka razy, są pyszne :-) świetnie je podałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. smak uczucie18 marca 2015 22:01

    Bardzo fajne danie i ciekawy sposób podania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Łycha Smaków19 marca 2015 00:36

    Uwielbiam falafele, sama jeszcze ich nie robiłam; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Katarzyna Leśniak19 marca 2015 12:13

    Bardzo dawno nie jadłam ciecierzycy. Musze się z nią przeprosić :)
    Przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Ry bka19 marca 2015 12:58

    oryginalne :), wyglądają jak małe mielone a ile zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Angelika i Monika Candy Pandas19 marca 2015 13:28

    Bardzo chciałybyśmy kiedyś ich spróbować! Same jednak się nie pokusimy aby smażyć na głębokim tłuszczu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. http://poemat-smaku.blog.pl/19 marca 2015 14:27

    Jak cudnie wyglądają, właśnie szukałam przepisu na coś z ciecierzycy i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Ania - Kto ugości moich gości?19 marca 2015 16:11

    Bardzo mi się podobają, a nigdy nie jadałam, ciekawa jestem jak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. mila mila20 marca 2015 16:41

    No to trzeba wypróbować przepis. Ciecierzyca leży , a ja się zastanawiam co by tu z niej zrobić czy zupę czy jakieś kotlety no i będą falafele ;)) Fajna nazwa z reszta ich jest..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. SMAKOWE KUBKI20 marca 2015 20:39

    Też popełniłam kiedyś falafele ,ale nie podałam ich tak smacznie ja Ty,Gabi proponujesz. pewnie znowu do przepisu wrócę, ciecierzycę uwielbiam pod każdą postacią. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SMAKOWE KUBKI20 marca 2015 20:42

      Zapomniałam dodać,że mam je na blogu. POzdrawiam

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  11. Ewa W21 marca 2015 11:59

    ja do moich dodaje jeszcze drobno posiekaną paprykę,pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Iwona22 marca 2015 19:22

    Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. marta sztabińska23 marca 2015 20:33

    Pyszne kuleczki, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Ela Dz23 marca 2015 20:34

    Wygląda bardzo zachęcająco :) pozdrawiam Gabrysiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. mila mila23 marca 2015 21:19

    Zapomniałam napisać ,że robiłam je w niedzielę. I musze przyznać ,że w bułce ,warzywami i sosami smakują pysznie , bo same bez niczego to tak, nie za bardzo mnie bynajmniej nie smakowały. Zostały jeszcze i jutro będą na kolację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 marca 2015 08:05

      ja też uważam, że z dodatkami są lepsze :) bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  16. Lena24 marca 2015 08:24

    Świetny efekt, bardzo apetyczne danie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Justyna Żak24 marca 2015 15:36

    świetny pomysł wygląda apetycznie:) na pewno bardzo konkretne i pożywne danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. healthymaniacs18 kwietnia 2015 20:59

    uwielbiam te kuleczki, Twoje wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Najlepsze kotlety Babci
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria