Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto o ciekawym wzorze w przekroju
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 380 g masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 8 jajek
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- około 250 g biszkoptów
- 300 ml dżemu morelowego
- margaryna + bułka tarta do przygotowania formy
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżką mieszamy z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części. I część - białą wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i bułka tarta. Układamy warstwę biszkoptów. Smarujemy dżemem. II część mieszamy z makiem, wylewamy na wierzch ciasta.
Znowu układamy biszkopty i smarujemy dżemem. III część mieszamy z kakao i wylewamy na górę ciasta. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45-50 minut. Przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!