• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Kantyczka



Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto o ciekawym wzorze w przekroju

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 380 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 8 jajek 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki maku 
  • 2 łyżki kakao 
  • około 250 g biszkoptów 
  • 300 ml dżemu morelowego 
  • margaryna + bułka tarta do przygotowania formy 
  • cukier puder do oprószenia




Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżką mieszamy z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części. I część - białą wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i bułka tarta. Układamy warstwę biszkoptów. Smarujemy dżemem. II część mieszamy z makiem, wylewamy na wierzch ciasta.

    

Znowu układamy biszkopty i smarujemy dżemem. III część mieszamy z kakao i wylewamy na górę ciasta. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45-50 minut. Przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    

Smacznego!




Gabriela Borowiec
24 Comments
biszkopty, ciasta, ciasto kantyczka, kakao, kantyczka, mak
środa, 4 marca 2015
  • Udostępnij
    Zapisz
biszkopty ciasta ciasto kantyczka kakao kantyczka mak Kantyczka

Polecane przepisy

24 komentarze

  1. Kuchnia domowa Ani4 marca 2015 21:40

    Bardzo ładne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska5 marca 2015 06:42

    Bardzo ciekawe ciasto. Nie jadłam jeszcze takiego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Ry bka5 marca 2015 10:06

    Faktycznie ciekawe :) i z pewnością pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Pani M5 marca 2015 12:30

    Wyglada bardzo ciekawie! Jeszcze nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Giga5 marca 2015 15:46

    Wygląda smakowicie i pewno takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie5 marca 2015 15:49

    Wygląda pięknie! :) Smakować musi jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Anna Nowak5 marca 2015 17:36

    Bardzo ladnie sie prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Konczi i Szpileczka5 marca 2015 23:02

    Bardzo interesujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Loona6 marca 2015 11:57

    Bardzo ciekawie wygląda i zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. saffron6 marca 2015 14:25

    Ciekawe ciasto, nie jadlam jeszcze, a i nazwa ciekawa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Imprezowy kucharz6 marca 2015 19:12

    Przepis jak najbardziej jest mi znany, tylko ja dodaje dżem śliwkowy, zamiast morelowego :) Polecam ciasto, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Agata Broncel6 marca 2015 20:55

    Bardzo intrygujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Olka9 marca 2015 13:58

    Rzeczywiście wygląda ciekawie :) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. marta sztabińska12 marca 2015 21:34

    Ciekawy wzór i ciekawa nazwa, nie próbowałam nigdy tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Joasia kuchareczka12 marca 2015 21:47

    Pyszne ciasto :) wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. smak uczucie13 marca 2015 13:28

    Nazwa ciasta bardzo ciekawa, ale ciasto rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Łycha Smaków13 marca 2015 18:50

    Wzorek ma bardzo ładny; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. napiecyku13 marca 2015 21:36

    Bardzo dopracowane ciacho, ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Ania S13 marca 2015 23:20

    Wygląda bardzo skomplikowanie i smakowicie :) Przepis mi się bardzo podoba, tylko margarynę zamieniłabym na masło :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Anonimowy11 stycznia 2016 16:20

    jakie wymiary blachy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec11 stycznia 2016 17:10

      24 x 28 cm :) wymiary podane są na górze strony :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy12 stycznia 2016 18:24

      faktycznie jest opis :) przepraszam nie doczytałam :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  21. Unknown11 stycznia 2016 19:54

    Super ciasto robiłam ale z owocami albo z dynią...ale spróbuję z dżemem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Kasztanowy Domek13 lutego 2016 20:45

    Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Bułki z pieczarkami i kiełbasą
  • thumbnails
    Ciasto bez pieczenia w 10 minut
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria