Puszyste, lekko kwaskowate placuszki z dodatkiem rabarbaru i cynamonu
Ilość: porcja dla 3-4 osób
Składniki:
- około 20-30 dag obranego rabarbaru
- 2 szklanki mąki
- 500g kefiru lub jogurtu, kwaśnego mleka
- 2 łyżki cukru lub cukier puder do posypania
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć ten składnik)
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, sól i cynamon. Następnie dodajemy kefir, jajka i wszystko dokładnie mieszamy (można zmiksować), aby nie było grudek. Do powstałego ciasta wrzucamy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placuszki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Jeżeli do ciasta nie dodalismy cukru to racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!