• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Racuchy z rabarbarem



Puszyste, lekko kwaskowate placuszki z dodatkiem rabarbaru i cynamonu

Ilość: porcja dla 3-4 osób

Składniki:

  • około 20-30 dag obranego rabarbaru 
  • 2 szklanki mąki 
  • 500g kefiru lub jogurtu, kwaśnego mleka 
  • 2 łyżki cukru lub cukier puder do posypania 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć ten składnik) 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, sól i cynamon. Następnie dodajemy kefir, jajka i wszystko dokładnie mieszamy (można zmiksować), aby nie było grudek. Do powstałego ciasta wrzucamy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. 


Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placuszki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Jeżeli do ciasta nie dodalismy cukru to racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!



Obżarciuch
25 Comments
naleśniki i omlety, rabarbar, racuchy, racuchy z rabarbarem
czwartek, 21 maja 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
naleśniki i omlety rabarbar racuchy racuchy z rabarbarem Racuchy z rabarbarem

Polecane przepisy

25 komentarzy:

  1. Marzena Szkodzińska21 maja 2015 10:28

    Oj zjadłabym takie pyszne placuszki na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Kolizje Smakow21 maja 2015 10:48

    Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Biała Filiżanka21 maja 2015 11:00

    Rewelacja ! Bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Łycha Smaków, Kosmołycha21 maja 2015 14:46

    Cudne mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. smak uczucie21 maja 2015 14:51

    Uwielbiam takie placki. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Julianna Bednarczuk21 maja 2015 15:04

    Lubię smak kwaskowatego rabarbaru w placuszkach, a do tego cynamon - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Kinga Łucja21 maja 2015 15:06

    Smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Olka21 maja 2015 16:49

    Muszą być pyszne! Rabarbar górą ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Anonimowy21 maja 2015 18:13

    Bardzo chciałabym wypróbować racuchy tylko się zastanawiam czy kefir mogłabym zastąpić maślanką naturalną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec21 maja 2015 19:31

      Tak, jak najbardziej można zastapić :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  10. Elżbieta Dziurkowska21 maja 2015 19:02

    W tym roku jeszcze nie robiłam, ale w ubiegłym tak. Są naprawdę pyszne :_)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. klaudyna14821 maja 2015 20:46

    Uwielbiam takiego rodzaju racuchy, placki. Z rabarbarem to super pomysł. Idealne na śniadanko posypane cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Megly21 maja 2015 21:43

    Miła odmiana dla klasycznych racuchów z jabłuszkami. Rabarbaru teraz pod dostatkiem- nic tylko korzystać. A racuszki wyszły bardzo apetycznie :) Nic tylko zabierać się do rozkoszowania się ich smakiem :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. LIFE STYLERKA22 maja 2015 07:42

    Rewelacyjny pomysł! Nie wpadłabym na to, żeby zrobić placuszki z rabarbarem. W weekend poeksperymentuje i przerobie moje jabłkowe placuszki na rabarbarowe. Bardzo podoba mi się Twój przepis. A ja zapraszam Cie wraz z Twoimi placuszkami na moje Linkowe Party, które będzie trwało jeszcze przez cały weekend:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Krystyna Boner22 maja 2015 08:02

    Pyszne, świetny przepis. Zjadłabym teraz, zaraz polane np. syropem klonowym. Ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Czucherkowo22 maja 2015 09:19

    Myślę, że by mi to bardzo smakowało, uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. pinkyyy22 maja 2015 22:34

    I znowu migają mi przed oczami placki z rabarbarem! Chyba po prostu muszę je zrobić w końcu :D Wyglądają super *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. whipped cream22 maja 2015 23:26

    Fantastyczne i niezwykle puszyste. Pozazdrościć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Emcia Pichci!23 maja 2015 13:31

    o proszę, u mnie w domku zawsze racuchy były z jabłkiem, ale z rabarbarem brzmią jeszcze lepiej! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Lena23 maja 2015 14:24

    Rabarbarowe racuszki? Poproszę o porcję na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Agnieszka, Dom na obcasach23 maja 2015 15:06

    O! Świetny pomysł :) Takie racuszki muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Moja pasja smaku23 maja 2015 17:13

    Cudowne, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Agnieszka Z23 maja 2015 17:48

    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Angelika i Monika Candy Pandas23 maja 2015 23:23

    Racuchy z rabarbarem? Tego jeszcze nie widziałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. Wioletta Kosek15 marca 2016 08:34

    Rabarbar :) Na to bym nie wpadła, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Ciasto harataniec

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria