Sałatka kubańska na zimę

Przepyszna, wielowarzywna sałatka kubańska na zimę do słoików. W tym sezonie robię tą sałatkę już po raz kolejny, bo u nas znika bardzo szybko. Taka sałatka znakomicie pasuje do różnych obiadów i dań, a zimą będzie jak znalazł. Polecam ten przepis


Ilość: 15 słoików po 370 ml
Składniki:
  • 1/2 kg kolorowej papryki
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 i 1/2 kg kapusty
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 20 ziarenek pieprzu czarnego
Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem/ obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 15 słoików z sałatką kubańską o pojemności 370 ml.


Przygotowanie:
Kapustę szatkuję za pomocą maszynki. Do kapusty wsypuję sól i mieszam za pomocą dłoni, lekko ugniatając kapustę. Marchewkę ścieram na grubych oczkach. Cebule kroję w piórka. Z ogórków odcinam oba końce i kroję w plasterki. Z papryk usuwam gniazda nasienne i kroję je w krótkie paski. Pokrojone warzywa mieszam razem z kapustą. Pomidory sparzam, obieram i kroje w kostkę. Dodaję do warzyw i mieszam. Do garnka z warzywami dodaję cukier, olej, ocet i ziarenka pieprzu. Mieszam. Sałatkę odstawiam na 2 godz., żeby puściała sok i przegryzła się z resztą składników.


Po tym czasie sałatkę przekładam do słoików. Słoiki z sałatką uzupełniam wytworzonym sokiem. Słoiki z sałatką zakręcam i pasteryzuję na mokro.


Słoiki z sałatką ustawiam w garnku i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoików. Słoiki z sałatka pasteryzuję na średniej mocy palnika przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Gotowe słoiki z sałatką kubańską zanoszę do spiżarki.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!