Sałatka sycylijska

Sałatka sycylijska to znakomita propozycja na warzywne przetwory do słoików. Zimą sprawdzi się jako dodatek do obiadu, czy kanapek

Ilość: 10 słoików (700 ml)

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cukinii najlepiej małej
  • 2 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 pęczki selera naciowego
  • 3 łyżki soli
  • 3 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • kilka liści laurowych
  • 15 g gorczycy
  • 7 g kolendry całej
  • 1 łyżka pieprzu mielonego



Przygotowanie:

Ogórki, cukinie i marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Selera kroimy w kostkę. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godz., aby puściły sok. Po tym czasie warzywa odciskamy i zalewamy zagotowanym octem z cukrem, pieprzem, liśćmi laurowymi, kolendrą i gorczycą. Mieszamy i ponownie odstawiamy na około 8 godz. Następnie warzywa nakładamy do wyparzonych słoików razem z zalewą, liście laurowe wyrzucamy.



Słoiki zakręcamy i sałatkę pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Z chęcią zrobię lubię takie nowości

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawia mnie zalewa. Sam ocet? Do tego 10%? Nie rozcieńczony to nie da się zjeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że się da zjeść. Ilość octu można dostosować do własnych upodobań :)

      Usuń
  3. Jak ktoś lubi octowo czemu nie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele razy już ją jadłem, zawsze kupowałem w sklepie i nie wiedziałem dlaczego ona jest taka dobra ;-) Teraz sam spróbuję ją zrobić i zobaczymy co z tego wyjdzie :-D

    OdpowiedzUsuń