Łatwe w przygotowaniu i smaczne placki na bazie kaszy jaglanej i brokułu z sosem tzatziki
Ilość: około 12 sztuk
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
sos tzatziki:
- 3-4 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł myjemy, dzielimy na kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia i drobno kroimy. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki: ogórka myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aż ogórki puszczą sok. Następnie odciskamy wodę i mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jogurtem naturalnym i doprawiamy solą i pieprzem. Sos wkładamy do lodówki. Do miski przekładamy kaszę, brokuł, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt oraz solimy i pieprzymy. Całość mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier posmarowałam delikatnie olejem).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 30 minut. Placki podajemy polane przygotowanym sosem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!