• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciastka jarzębinowe



Kruche ciastka w kształcie wiatraczków nadziane dżemem jarzębinowym, czyli słodkie co nieco z zaskakującą i przyjemną nutką goryczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka śmietany 
  • dżem jarzębinowy



Przygotowanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy, a następnie szybko zagniatamy ciasto oraz wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.



Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty. Każdy kwadrat przecinamy po przekątnej, nie przecinając na środku (patrz zdj.). Na wykrojone kwadraty nakładamy dżem jarzębinowy. Rogi kwadratów składamy do środka, tworząc wiatraczki. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w temp. 180 st. do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę, aż ciastka przestygną i przenosimy na talerz.

Smacznego!





Obżarciuch
23 Comments
ciastka, ciastka jarzębinowe, ciastka z jarzębiną, jarzębina
niedziela, 18 października 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciastka ciastka jarzębinowe ciastka z jarzębiną jarzębina Ciastka jarzębinowe

Polecane przepisy

23 komentarze:

  1. Angelika i Monika Candy Pandas18 października 2015 18:59

    Wyglądają przeuroczo :) Chętnie zrobiłybyśmy je z powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 października 2015 19:06

      myślę, że takie ciastka z każdym dżemem będą smaczne :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  2. Renata Walczak18 października 2015 19:04

    wyglądają przepysznie!
    ciekawa jestem jak smakują, bo nigdy jeszcze nie próbowałam żurawiny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska18 października 2015 19:20

    Ojoj jakie cudne ciasteczka :-) rewelacyjnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Krystyna Boner18 października 2015 20:49

    Bardzo lubię takie ciasteczka do kawy. Małe, chrupiące a jeśli są z dodatkiem takiego smacznego dżemu to tym bardziej zyskują na smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Hrabina w kuchni18 października 2015 21:49

    Śliczne wiatraczki :) Super pomysł na dżem jarzębinowy, jestem bardzo ciekawa jak smakuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. smak uczucie18 października 2015 22:14

    Bardzo fajne wiatraczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Angelika Klim18 października 2015 22:33

    Piękne, muszę kiedyś spróbować zrobić takie wiatraczki, mam nadzieję, że dam radę przy składaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Łycha Smaków, Kosmołycha18 października 2015 22:54

    Piękne wiatraczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Joanna Ł18 października 2015 22:57

    Wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Sosna19 października 2015 10:55

    No no, brzmi intrygująco! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Ewa W19 października 2015 11:06

    nigdy nie jadłam dżemu z jarzębiny! ciekawa jestem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Julianna Bednarczuk19 października 2015 11:45

    piękne, kształtne ciastka, a nadzienie musi smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Agnieszka Demska19 października 2015 19:25

    Ciasteczka z dżemem - super. Wyglądają świetnie, a z jarzębinową nutą są również z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Martyna Jacko19 października 2015 19:48

    Ależ one śliczne! Skusiłabym się na jedno! No może kilka... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. zjedz_mnie20 października 2015 08:48

    Urocze te Twoje wiatraczki, a i nadzienie bardzo niekonwencjonalne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. kociołek-pyszności20 października 2015 09:08

    Bardzo apetycznie wyglądają, nie ma to jak domowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Karolina Luka21 października 2015 19:57

    Śliczne ciasteczka! Nie miałam pojęcia, że jarzębina nadaję się do przygotowywania dżemów;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Kreatywne Piny22 października 2015 11:51

    Jakie cudne wiatraczki :D super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. marta sztabińska22 października 2015 22:18

    Fajne, swietnie wymyślone i pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Bartłomiej Popławski27 października 2015 21:48

    Jakie świetne wiatraczki! Aż kuszą żeby je pożreć ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Magda C.1 listopada 2015 12:44

    Cudowne ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Ela Dziurkowska3 listopada 2015 08:26

    Gabrysiu a co to za intrygujący (najnowszy) wpis? :) A ciasteczka bardzo kuszące dla małych i dużych , nikt nie odmówi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Najlepsze kotlety Babci
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria