Kruche ciastka w kształcie wiatraczków nadziane dżemem jarzębinowym, czyli słodkie co nieco z zaskakującą i przyjemną nutką goryczki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- dżem jarzębinowy
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy, a następnie szybko zagniatamy ciasto oraz wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty. Każdy kwadrat przecinamy po przekątnej, nie przecinając na środku (patrz zdj.). Na wykrojone kwadraty nakładamy dżem jarzębinowy. Rogi kwadratów składamy do środka, tworząc wiatraczki. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 st. do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę, aż ciastka przestygną i przenosimy na talerz.
Obżarciuch
niedziela, 18 października 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!